Donald Trump mag het ziekenhuis verlaten: ‘Wees niet bang voor Covid’

Scientific American hoopt dat zetelend president Donald Trump wordt weggestemd. – Evan Vucci/AP

De Amerikaanse president Donald Trump mag het ziekenhuis verlaten. Dat laat hij zelf weten op Twitter. Trump liep eerder vorige week Covid op en bracht uit voorzorg enkele dagen door in het Walter Reed Medical Center.

Trump laat in een tweet weten dat ‘ik het geweldige Walter Reed Medical Center vandaag om 18u30 zal verlaten. Ik voel me heel goed! Weest niet bang van Covid. Laat het je leven niet domineren. We hebben onder de Trump-administratie uitstekende medicijnen en kennis ontwikkeld. Ik voel me beter dan 20 jaar geleden!’

Op 2 oktober raakte bekend dat Hope Hicks, een vertrouwelinge en nauwe medewerkster van Trump, besmet was geraakt met het coronavirus. De president moest toen zelf getest worden. Later op de dag bleek dat zowel hij als zijn vrouw Melania Trump, besmet waren geraakt met Covid-19.

Symptomen

De beurzen stortten in, maar Trump deed dat allerminst. Hij bevestigde in verschillende tweets en videoboodschappen dat hij het prima deed en beperkte symptomen had. Intussen werd duidelijk dat steeds meer van Trumps medewerkers ook besmet raakten. Vandaag nog maakte het Witte Huis bekend dat zijn woordvoerster ook besmet is.

De bron van die besmettingen is wellicht terug te brengen naar een tot twee Republikeinse evenementen, waar Trump geen masker droeg en ook niet aan social distancing deed.

Remdesivir

Het is niet duidelijk hoe ernstig ziek Trump was. Tijdens het weekend circuleerden er allerlei scenario’s. Het lijkt wel zeker dat de president behandeld werd met Remdesivir, een experimenteel medicijn tegen Covid-19. Trump zit met zijn 70 jaar en overgewicht in twee risicocategorieën.

Kort na de tweet legden zijn artsen een verklaring af voor het Walter Reed Center. ‘De president is voldoende hersteld en heeft al 72 uur geen koorts, we zijn er dan ook van overtuigd dat hij veilig kan terugkeren naar het Witte Huis’, klinkt het.

Behandeling

Trump kreeg drie dosissen remdesivir, vlak voor hij vertrekt zal hij nog een vierde dosis krijgen. De vijfde en laatste dosis krijgt hij op dinsdag in het Witte Huis toegediend. Trump kreeg tijdens zijn verblijf ook dexamethasone. Hij kreeg ook twee keer zuurstof toegediend, maar ook dat zou uit voorzorg zijn geweest.

De president is nog niet volledig hersteld. ‘Als hij volgende maandag nog steeds zo goed reageert op de behandeling en geen nieuwe symptomen vertoont, zullen we opgelucht ademhalen’, verklaarden de artsen nog. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat Trump volledig zal herstellen.

De beurzen reageren positief op Trumps herstel. De Dow sprong 1,5 procent hoger, net zoals de S&P 500. De Nasdaq deed nog beter en klom 2,2 procent hoger.