24 besmettingen: Witte Huis was op 4 dagen betrokken bij 2 ‘superspreader’ evenementen

Naast de voorbereidingen van het eerste presidentieel debat eerder deze week, lijkt ook de voorstelling van rechter Amy Coney Barrett in de Rose Garden van het Witte Huis vorig weekeinde, mee aan de basis te liggen van de massale verspreiding van Covid-19 onder vele aanwezigen en personeel van het Witte Huis.

Het blijft bevestigde gevallen van het coronavirus regenen in de onmiddellijke entourage van de president. Naast Donald Trump en zijn echtgenote Melania, konden zaterdagochtend al 24 besmettingen rechtstreeks worden gelinkt aan het debat in Cleveland vorige dinsdag en de voorstelling van Amy Coney Barrett in het Witte Huis exact een week geleden. 

Onder de door Covid-19 besmetten o.a. Hope Hicks, de pr-verantwoordelijke van Trump, Kellyanne Conway, zijn voormalige woordvoerder, Bill Stepien, zijn huidige campagnemanager en Rona McDonnell, de voorzitter van de Republican National Committee (RNC). Ook Chris Christie, de voormalige gouverneur van de staat New Jersey, en 3 Republikeinse senatoren testten de voorbije 24 uur positief. Christie maakte deel uit van het team dat Trump hielp voorbereiden op zijn debat met Biden. Hij gaf toe dat niemand daarbij aanwezig een mondmasker droeg. Ook Christie, de zwaar obees is en astma heeft, is uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht.

In Cleveland testten ondertussen 11 mensen positief voor het coronavirus. Allen hadden meegewerkt aan de voorbereidingen van het presidentieel debat van dinsdagavond.

Roekeloosheid zal Witte Huis blijven achtervolgen

Er komt steeds meer kritiek op de roekeloosheid waarmee Trump en zijn onmiddellijke entourage zich tijdens de pandemie hebben gedragen. In 25 van de 50 Amerikaanse staten werd deze week een stijging van de bevestigde gevallen van het coronavirus opgemeten. Trump had donderdag nog gezegd dat de Verenigde Staten de zaak onder controle hebben. Dat is gewoon niet waar.

Als er al een plaats is waar alles aanwezig is om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden, is dat het Witte Huis. Maar het virus is daar nooit serieus genomen. President Trump deed dinsdagavond tijdens zijn debat met Joe Biden nog laatdunkend over het feit dat deze laatste altijd en overal een masker droeg.

Toekomstige generaties zullen zich afvragen wat de mensen bezielde die de voordracht van Amy Coney Barrett in tijden van een pandemie bijwoonden. Geschat wordt dat amper 50 van de 180 aanwezigen een masker droegen. Op foto’s en beelden is te zien hoe gasten zonder mondmasker alle regels rond ‘social distancing’ aan hun laars lappen. Ze omhelzen elkaar, schudden handen, praten luid en juichen.

Hetzelfde geldt voor de houding van de familie Trump tijdens het debat. Geen van hen was tijdens het evenement met een mondmasker te zien. Ondanks dat de organisatoren de familie daar expliciet om vroeg, toen het debat nog moeten beginnen. Een overtreding van de in Ohio geldende beperkende regels met betrekking tot evenementen waar meer dan 50 mensen samen komen.

Trumps tijdlijn klopt niet

Sean Conley, de persoonlijke arts van de president, bevestigde zaterdagochtend tijdens een persconferentie dat de president ‘het extreem goed stelt’. Al zijn vitale organen functioneren normaal en hij heeft geen beademing nodig. Trump herstelt snel en heeft ook geen koorts meer. Vrijdagnamiddag was Trump ‘uit voorzorg’ naar het Walter Reed Hospital in Bethesda (Maryland) gevlogen.

Maar de geloofwaardigheid van het Witte Huis kreeg opnieuw een klap. Conley zei dat Trump 72 uur geleden positief testte voor Covid-19. De wereld werd daarvan slechts 36 uur geleden op de hoogte gebracht. In die ontbrekende 36 uur woonde Trump nog verschillende campagne-evenementen bij. Indien deze tijdlijn bevestigd zou worden dreigde een zoveelste schandaal. Maar een uur later gaf de arts toe dat hij zich vergist had en dat hij 48 uur had bedoeld.