Dexamethasone, de behandeling die Trump kreeg tegen corona, ‘is gevaarlijk voor wie niet doodziek is’

Isopix

Sinds enkele dagen valt de naam dexamethasone iets vaker in de media dan vroeger. Dat komt omdat Trump het kreeg in het Walter Reed-hospitaal tegen het coronavirus. Artsen waarschuwen dat dexamethasone een steroïde is die echt alleen maar gebruikt mag worden bij de ergste gevallen.

‘Ik voel me beter dan 20 jaar geleden!’, tweette Trump maandag nadat hij het ziekenhuis had verlaten. Hij beweerde zich weer helemaal in zijn nopjes te voelen en geen last meer te hebben van het coronavirus. ‘Laat corona niet je leven bepalen’, voegde hij daar nog aan toe.

Hoewel het perfect mogelijk is dat Trump na enkele dagen volledig genezen is, of zich toch beter voelt, gaan dokters er eerder van uit dat in dit geval de dexamethasone aan het woord was. Dexamethasone is een hormoon dat wordt toegediend om lichamelijke stress te milderen, bijvoorbeeld vlak na een ongeval. Het middeltje bestaat al 50 jaar.

Paniekreactie milderen

Het wordt ook gebruikt om het immuunsysteem te stabiliseren en dat is waar het voor corona nuttig kan zijn. Wat het exact doet, is de eerste paniekreactie van uw immuunsysteem milderen terwijl dat wel nog verder werkt aan de afbraak van het virus. ‘Het is zoals een hek zetten rond een bulldog’, zegt de Amerikaanse longarts Panagis Galiatsatos aan de zakenwebsite Business Insider. ‘De bulldog zal nog wel zijn ding doen, maar het hek, in dit geval de steroïde, staat daar zodat hij niet iedereen rond hem aanvalt.’

Als een gezonde mens echter zo’n steroïde krijgt, zegt Galiatsatos, kan dat zijn immuunsysteem kapot maken. Daarom is het alleen bestemd voor de allerzieksten. Het feit dat Trump de behandeling kreeg toegediend werpt dus twijfel op de vele claims van zijn artsen dat hij niet zo zwaar getroffen was.

Roes

Wat dan weer wel een logisch gevolg is van het hormoon, is de hypereuforie. ‘Iedereen die een steroïde krijgt, voelt zich iets beter’, legt Galiatsatos uit. ‘Je komt in een roes terecht en voelt geen koorts en dus komt er een moment waarop je denkt dat er niets meer aan de hand is.’ De bijwerkingen gaan wel van hoge bloeddruk over slapeloosheid tot diabetes en sommige mensen komen zelfs in een psychose terecht.

België

Ook Vlaamse apothekers waarschuwden al dat het geen goed idee is om nu meteen naar uw huisarts te rennen voor een voorschrift om dexamethasone te mogen gaan halen bij de apotheek. ‘Het is enkel voor zeer ernstig zieke patiënten. Zeker niet preventief nemen, want het heeft veel neveneffecten. Dus echt niet preventief gebruiken’, zei Marc Moens van de Belgische Vereniging voor Artsensyndicaten eerder al bij VTM.

Het Belgische geneesmiddelenagentschap probeert de verspreiding van het middel dan ook onder controle te houden met verschillende maatregelen, waaronder quota voor apotheken.