10 wetenschappelijke feiten die je niet wist over kussen

Kussen is belangrijker dan je zou denken voor het succes van een relatie. Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek naar het belang van zo’n kus gebeurd. Onder andere Sheril Kirshenbaum bracht een aantal feiten samen in haar boek ‘The Science Of Kissing: What Our Lips Are Telling Us’.

1. De meeste mensen herinneren zich 90% van hun eerste kus

Wat weet jij je nog van die eerste kus? Zelfs al is het lang geleden, de meeste mensen herinneren zich nog tot 90% van de details van hun eerste kus. Dat is meer dan bij hun eerste keer seks. Volgens onderzoekers van de universiteit van Toronto is het normaal dat we van zo’n kus meer onthouden dan van ons ontbijt van deze ochtend. “Wanneer iets een emotie opwekt, zien we dit helderder dan meer normale dingen”, zegt hoofdonderzoeker Rebecca Todd.

Het gaat dan over zowel positieve als negatieve ervaringen. Een trauma kunnen we ook niet zomaar uit ons geheugen wissen. Gelukkig is die eerste kus voor de meeste mensen geen trauma, maar een mooie herinnering. Die blijft ons, net zoals bijvoorbeeld de geboorte van een kind, heel ons leven bij.

Volgens de onderzoekers is dat ook de reden waarom liefdesverhalen en romantische scènes in films en boeken ons zo aanspreken. Voor het verhaal doen ze er doorgaans niet echt toe, maar ze roepen onze eigen romantische ervaringen op, en daardoor geraken we juist meer bij het verhaal betrokken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Hoe vaak een koppel kust, correleert met tevredenheid over relatie

Een koppel kust elkaar op de mond.
(Unsplash)

Kussen is wel degelijk een indicatie van een goede relatie. Hoe vaker iemand z’n partner kust, des te beter de relatie eraan toe is. Dat klinkt niet meer dan logisch, maar voor veel koppels vermindert niet alleen de seksuele bedrijvigheid na een tijdje. Enkele jaren geleden toonde een Britse studie aan dat bijna één op vijf getrouwde koppels soms een volledige week niet kust. En die ene kus duurt voor de meerderheid niet langer dan vijf seconden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Meer dan de helft heeft ooit relatie wegens slecht kussen stopgezet

Ook de kwaliteit van een kus is belangrijk. Zo heeft 59% van de mannen en 66% van de vrouwen ooit een relatie beëindigd, omdat hun partner slecht in kussen bleek te zijn. Toch zijn mannen minder streng als het op kussen aankomt. Voor hen is fysieke aantrekkelijkheid nog altijd belangrijker, en ze beschouwen kussen als een opstap naar seks.

Vrouwen proberen met een kus echter te achterhalen of een man potentieel voor een langdurige relatie biedt. Ze hechten ook meer belang aan mondhygiëne.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Prostituees kussen hun klanten liever niet

Uit gesprekken met prostituees blijkt dat ze hun klanten liever niet kussen. Vaak is het zelfs een regel om niet te kussen tijdens de seks. De reden? Een kus vraagt meer dan seks om een authentiek verlangen en een gevoel van liefde voor een persoon. Door niet te kussen, zorgen prostituees ervoor dat ze hun job kunnen doen zonder emotioneel betrokken te geraken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Mannen die hun vrouw kussen voor ze gaan werken, verdienen meer en leven langer

Een vrouw kust haar man.
(Unsplash)

Er zijn heel wat studies naar kussen uitgevoerd, en blijkbaar is het vooral nuttig om je partner te kussen voor je gaat werken. Wanneer mannen daar ’s ochtends even hun tijd voor nemen, zouden ze gemiddeld vijf jaar langer leven. En ze zouden ook 20% tot 30% meer verdienen dan een man die z’n vrouw niet kust voor hij naar z’n werk vertrekt.

Het wordt nog gekker, want de mannen die hun vrouw niet kussen alvorens te gaan werken, lopen ook 50% meer risico op een auto-ongeluk. Volgens de onderzoekers is de kus zelf niet zo belangrijk, maar wel het positieve gevoel dat daarmee geassocieerd wordt. Een kus in de morgenstond heeft goud in de mond …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Kussen helpt om een geschikte partner te vinden

We stelden al dat relaties sneuvelen wanneer één van beide partners slecht kust, maar kussen is ook een belangrijke manier om een nieuwe partner te vinden. Vooral vrouwen hechten er dus veel belang aan. Volgens onderzoekers kan dat biologisch worden verklaard, aangezien een vrouw meer tijd in het krijgen van kinderen moet investeren – van zwangerschap tot borstvoeding. Daardoor zijn ze veel selectiever in het kiezen van hun partner.

Een kus zou ook kunnen voorspellen of een partner iemand is die een langdurige relatie zou willen aangaan. Kussen is bovendien ook iets wat we delen met chimpansees en bonobo’s, al gaat het er daar iets minder intens aan toe.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Om een potentiële partner te kussen, moet je subtiel zijn/haar persoonlijke ruimte betreden

Een man flirt bij een vrouw.
(Pexels)

Het moeilijkste aan de eerste kus met een potentiële partner is weten wanneer je het kunt doen. Om een kus te initiëren, moet je de persoonlijke ruimte van de andere persoon betreden. Dat doe je door in eerste instantie op een subtiele manier zijn of haar reactie te observeren. Kijk bijvoorbeeld naar de lippen – als iemand op z’n lippen bijt, kan dat een uitnodiging tot een kus zijn. Uiteraard moet je zeker ook oogcontact proberen maken.

Vervolgens kan je licht naar voor buigen om dichterbij te komen. Als je partner wil kussen, dan zal hij of zij hetzelfde doen. In het andere geval zal je partner wellicht eerder naar achteren bewegen. Volgens de bekende ‘pick-up artist’ David DeAngelo moeten mannen het haar van een vrouw aanraken als ze haar willen kussen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Mannen en vrouwen hebben een ander beeld van een goede kus

Uiteraard verschilt het idee van een goede kus ook tussen mannen en vrouwen. Zo hebben mannen graag ‘nattere’ kussen met veel tongactie. Ze houden er ook van als ze zelf het initiatief niet moeten nemen.

Vrouwen hebben het dan weer niet graag wanneer een man zijn tong diep in hun keel neerplant of wanneer ze niet genoeg tijd hebben om adem te halen. Een goede tip voor mannen die indruk willen maken, is het tempo waarop een vrouw kust zoveel mogelijk te imiteren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Vrouwen kussen liever mannen zonder gezichtshaar

Een man met een baard houdt een sigaar vast.
(Unsplash)

Vrouwen lijken op mannen met baarden te vallen, maar als het op kussen aankomt hebben ze toch een andere mening. Zo zou 53% van de vrouwen liever een man zonder gezichtshaar kussen. Een op drie zou zelfs al eens een kus vermeden hebben omwille van de aanwezigheid van gezichtshaar. Dat haar kan een vrouw zelfs in die mate irriteren dat ze nadien geen intimiteit meer wil.

Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat vrouwen mannen met een stoppelbaard of een korte baard het aantrekkelijkst vinden. Ze zien in dit type mannen de meest geschikte partners voor een langdurige relatie. Mannen met lange baarden komen wel het meest mannelijk en dominant over, maar ze lijken in de ogen van een vrouw meteen veel ouder.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Vrouwen worden graag in de nek gekust, mannen absoluut niet

Als man zal je bijna altijd scoren door een vrouw in de nek te kussen. Uit een rondvraag blijkt dat liefst 96% van de vrouw daar graag wordt gekust. Omgekeerd kan je dit als vrouw bij een mannelijke partner beter niet doen. Slechts 10% van de mannen geeft aan dat ze graag in hun nek worden gekust.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20