Het rijk van de baard is over

Het einde van de hipster-baard werd al enkele keren aangekondigd maar nu is het echt zo ver. Het bewijs? De afgelopen weken zagen we verschillende ooit baardige acteurs terug gladgeschoren op het toneel verschijnen: Brad Pitt, Matthew McConaughey, Ben Affleck en George Clooney bijvoorbeeld.

Een teken dat het psychologische mechanisme dat baarden populair maakte binnenkort een omgekeerd effect zal hebben, zo verklaart sociaal psycholoog Robert Brooks in een gesprek met het magazine The Week.

Voor mannen heeft de baard eigenlijk dezelfde functie als de pluimen bij sommige vogels, zo legt Brooks uit. Dat wil zeggen, ze dienen om zich te kunnen onderscheiden in de competitiestrijd voor mogelijke partners. Het groeien van een baard is dan een effectieve strategie zolang niet te veel andere mannen ook een baard hebben. “Baarden zijn in het voordeel zolang ze zeldzaam zijn,” aldus Brooks, “maar als ze in de mode raken dan worden ze trendy en gaat hun aantrekkingskracht verloren.”

Hoe meer baarden, hoe minder…

Er is bewijs voor deze competitie-theorie. Zo toonde een Australische studie uit 2013 aan dat vrouwen gladgeschoren gezichten aantrekkelijker begonnen te vinden wanneer een meerderheid van de mannen in hun omgeving een baard had. Oudere lezers wisten het wellicht al, jongere lezers zullen het snel genoeg ondervinden: welke stijl momenteel ook cool lijkt, over een paar jaar vindt iedereen hem idioot.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20