Waarom kussen zowel aangenaam als gezond is

Nederlandse onderzoekers toonden onlangs aan dat we met elke passionele zoen ongeveer 80 miljoen bacteriën uitwisselen met onze kuspartner. Dat maakt zoenen een erg belangrijke manier om ons immuunsysteem te versterken. Maar kussen is veel meer dan dat. Het is een teken van romantiek dat ons een goed gevoel bezorgt en ons tegelijk ook veel genetische informatie over onze partner geeft. Zo helpt een kus ons zelfs om de juiste partner te kiezen.

Al vanaf we geboren worden gebruiken we onze lippen op manieren die erg vergelijkbaar zijn met kussen. Zo is het krijgen van borstvoeding of het zuigen op een fopspeen verantwoordelijk voor het ontwikkelen van belangrijke patronen in ons brein die bepalen dat kussen altijd geassocieerd zal worden met positieve emoties.

DNA-informatie uitwisselen

Onze lippen zijn ook onze meest bereikbare erogene zone. In tegenstelling tot andere diersoorten staan menselijke lippen immers altijd naar buiten. Doordat ze gevuld zijn met zenuwuiteinden zijn ze erg gevoelig en zenden ze veel informatie naar ons brein. Daar veroorzaken ze een chemische reactie van neurotransmitters en hormonen die onze hele manier van denken en voelen kan beïnvloeden.

Daarom is er soms letterlijk sprake van chemie tussen twee mensen. Een passionele kus spreekt zowel geur, smaak als tastzin aan. Daarmee krijgen we belangrijke informatie over onze partner. Zo kan de geur van een man onbewust informatie over zijn DNA onthullen aan een vrouw.

De Zwitserse bioloog Claus Wedekind toonde aan dat vrouwen in principe vaker worden aangetrokken tot een man die een verschillend DNA-patroon heeft. Een verklaring moet volgens wetenschappers worden gezocht bij het immuunsysteem.

Een combinatie van twee verschillende immuunsystemen levert immers aan eventuele kinderen een sterkere bescherming op. Natuurlijk denken we daar niet over op het moment dat we iemand kussen, maar onbewust zou het wel een rol spelen.

Wel interessant is overigens dat vrouwen die de anticonceptiepil nemen, blijkbaar eerder aangetrokken worden door mannen met hetzelfde immuunsysteem. Het lijkt alsof hun lichaam geen rekening houdt met de kans op kinderen.

Goed gevoel

Maar kussen is niet enkel een goede manier om een partner te selecteren. Het voelt ook gewoon heel goed. Door het kussen worden immers miljarden kleine zenuwverbindingen geprikkeld worden. Deze veroorzaken op hun beurt chemische reacties die onze hele gemoedstoestand kunnen veranderen.

Zo worden er bij een passionele kus door ons brein een aantal hormonen aangemaakt. Dopamine bijvoorbeeld, een hormoon dat gelinkt wordt aan gevoelens van verlangen, maar ook adrenaline en oxytocine. Deze laatste stof staat ook bekend als het liefdeshormoon en stimuleert gevoelens van verbondenheid. We voelen ons tegelijk ook minder gestresseerd doordat ons lichaam minder cortisol aanmaakt.

Eigenlijk weet de wetenschap nog heel weinig over kussen, ondanks het feit dat het duidelijk een belangrijke evolutionaire en persoonlijke betekenis heeft. Maar wat we erover weten, maakt al duidelijk dat zoenen een belangrijk concept is.