Internet is voor prostitutie bijzonder rendabel werkterrein

Prostitutie heeft met een internet een belangrijk nieuw werkterrein aangeboord. Ook de pooiers halen daaruit belangrijke baten.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University en de Loyola University Chicago op basis van interviews met een zeventigtal pooiers in de steden Atlanta en Chicago. De onderzoekers stelden vast dat de pooiers heel wat voordelen ervaren van nieuwe technologieën en online marketing-strategieën. De pooiers hadden een gemiddeld jaarinkomen van ongeveer 75.000 dollar. Meer dan één op drie verdiende echter meer dan 100.000 dollar. “Technologische ontwikkelingen hebben ook een belangrijke impact op de organisatie van de prostitutie,” benadrukt onderzoeksleider Mary Finn, directeur van de School of Criminal Justice aan de Michigan State University. “Ongeveer 80 procent van de verkoop van seksuele diensten gebeurt online.”

Applicatie

Ook de pooiers hanteren ondergrondse websites, sociale media en mobiele applicaties om aan de politie-aandacht te ontsnappen. Ze maken gebruik van de anonimiteit die door nieuwe technologieën en websites wordt geboden. Onder meer verschijnen hun advertenties in bedekte vorm, onder het mom van massages of dates, op websites zoals Craigslist en Backpage.” “Technologisch onderlegde pooiers hanteren een eigen woordgebruik, symbolen en beeldmateriaal om hun services te adverteren en met hun klanten te communiceren,” zegt Finn. “Er zijn zelfs mobiele applicaties die aan potentiële klanten de mogelijkheid bieden te controleren of in de buurt een prostituéé beschikbaar is.” Volgens Finn kunnen de pooiers hun online activiteiten nagenoeg ongestoord ontplooien, aangezien de politie zich vooral toelegt op de zwaarste vormen van seksueel misbruik, zoals mensenhandel en kinderprostitutie. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20