Een kredietkaart is een wereldwijd aanvaard betaalmiddel dat de gebruiker veel gemak en zelfs voordelen op kan leveren. Bovendien zijn in de regel geen kosten aan een kredietkaart verbonden indien je het aangewende bedrag aan het eind van de maand in één keer en op tijd terugbetaalt. Wanneer je je aan deze regel houdt, dan kun je veilig, snel, gemakkelijk en vooral kosteloos over heel de wereld, en zelfs online, betalingen verrichten. De kredietkaartmaatschappij zal dan alleen het te betalen bedrag later bij je in rekening brengen.
Verborgen kosten van een kredietkaart
In de praktijk is echter gebleken dat er wel degelijk verborgen kosten zijn verbonden aan het gebruik van een kredietkaart. Gelukkig merk je daar als gebruiker van de kaart niets van omdat de verkoper deze voor zijn, of haar, rekening neemt. Een dergelijke vergoeding zal doorgaans bestaan uit een percentage van het aankoopbedrag dat je moet betalen.
Andere kosten die specifiek verbonden zijn aan het gebruik van een kredietkaart, en die wel door de gebruiker betaald moeten worden, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
- De jaarlijkse bijdrage
De jaarlijkse bijdrage is de meest voorname kostenpost voor de meeste Belgische gebruikers van een kredietkaart en deze kan uiteenlopen van 0 tot wel 250 euro, afhankelijk van de kredietkaart die is gekozen. - Wisselkosten buiten de Eurozone
Wisselkosten zullen toe worden gepast op transacties in andere valuta. De koers die door de kredietverstrekker in rekening wordt gebracht zal in de regel wat minder voordelig zijn dan de gemiddelde wisselkoers. Bovendien zijn deze kosten zijn vrijwel hetzelfde als de kosten die aan worden gerekend als je buiten de eurozone met een reguliere bankkaart een transactie uitvoert. - Geldopnames bij een geldautomaat
Geld opnemen aan een geldautomaat gaat vaak gepaard met bepaalde kosten. In de regel dien je hiervoor 5 euro aan minimale kosten te rekenen per geldopname, eventueel vermeerderd met een zeker percentage aan wisselkosten. Dit kan echter van verstrekker tot verstrekker verschillen, maar doorgaans zullen deze kosten lager uitvallen dan die van een reguliere bankkaart. Om die reden is het niet aan te bevelen om onnodig een geldopname uit te voeren met een kredietkaart. Alleen als het niet anders kan, zal dit rendabel blijken te zijn, maar dan nog alleen als je een aanzienlijk bedrag in één keer opneemt, in plaats van meerdere kleine bedragen. - Geld opnemen aan een loket
Geld opnemen aan een loket kost in de regel een bepaald percentage van het opgenomen geldbedrag. Maar ook in dit geval zal het over het algemeen minder duur zijn, dan wanneer je hiervoor een reguliere bankkaart zou gebruiken. Geld opnemen aan een loket met behulp van een kredietkaart is desondanks toch alleen in noodgevallen aan te raden, en dan ook weer liever één groot bedrag dan meerdere kleine sommen. - Gespreide terugbetaling
Met gespreid terugbetalen wordt vaak gedaan als er niet voldoende geld op je bankrekening staat om de rekeningen van een kredietkaart mee te kunnen betalen. Maar ook als je hier bewust voor hebt gekozen en bijvoorbeeld automatisch een gespreide aflossing hebt aangegeven bij de kredietkaartverstrekker. Door de terugbetaling in meerdere termijnen uit te voeren, moet je echter wel rekenen op behoorlijk wat extra kosten. Een JKP van 12 procent, of zelfs meer, is dan ook niet ongewoon in dit geval, en dat is dan ook een erg dure manier van geld lenen te noemen.
Het is dus beter uw facturen volledig op het eind van de maand te regelen of te kiezen voor een persoonlijke lening die veel goedkoper uitvalt als het over grote bedragen gaat.
Kredietkaarten kosten altijd geld
Een kredietkaart gebruiken is, net zoals het aangaan van een lening of een krediet, een manier om geld te gebruiken waar je op dat moment zelf niet over beschikt. Een kredietverstrekker zal echter nooit kosteloos geld aan je uitlenen omdat er immers sprake zal zijn van een zeker financieel risico. Om die reden zal ook een kredietkaartverstrekker altijd een vergoeding in rekening brengen als je niet voor een bepaald moment de openstaande schuld volledig af hebt gelost.
Een kredietkaart gebruiken, zal dan ook alleen gratis zijn als je geen gebruikmaakt van de mogelijkheid om in termijnen het gebruikte geldbedrag terug te betalen en de volledige rekening op tijd voldoet. Zodra je te laat bent met een betaling, of deze in termijnen wilt voldoen, dan neemt immers de kans op betalingsproblemen toe en loopt de kredietkaartverstrekker extra risico op een financiële strop. Het gemak van gespreid terugbetalen van een kredietkaartschuld zal dan ook vergoed dienen te worden door de gebruiker van de kaart.
Zijn prepaid kredietkaarten wel kosteloos?
Sommige mensen denken dat het gebruik van een zogenaamde prepaid kredietkaart een kosteloos alternatief kan zijn voor een reguliere kredietkaart. Zij vergeten echter dat je ook bij deze kaarten moet rekenen op bepaalde kosten, zoals wanneer je geld opneemt bij een geldautomaat of buiten de Eurozone een betaling uitvoert met de kaart. Bovendien kan de verstrekker van een prepaid kredietkaart kosten in rekening brengen voor het gebruik ervan. Net zoals de reguliere kredietkaarten zijn ook de prepaid varianten doorgaans dus niet gratis.
Een belangrijke kostenpost die een prepaid kredietkaart niet met zich mee kan brengen is de rentevergoeding, die bij reguliere kredietkaarten wordt berekend als je in termijnen aflost of te laat bent met de betaling van de kredietkaartfactuur. Bij een prepaid kredietkaart bouw je namelijk geen schuld op wanneer je een transactie uitvoert. Het geld dat je met deze kaart uitgeeft heb je immers van te voren zelf op de kaart gestort.