Wat zijn de voordelen van een kredietkaart?

 

Een heleboel mensen hebben een kredietkaart op zak en gebruiken deze zonder er echt bij na te denken. Echt vreemd is dat overigens niet wat het gebruiken van een dergelijke kaart brengt over het algemeen een groot aantal voordelen met zich mee. Hieronder hebben we de meest belangrijke voordelen van het gebruik van een reguliere kredietkaart voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van het gebruik van een kredietkaart:

 • De meeste reguliere kredietkaarten worden over heel de wereld aanvaard. Je hebt dan ook in veel gevallen een geldig betaalmiddel in handen, zelfs op het moment dat je je in een afgelegen gebied bevindt. Vrijwel overal op aarde kun je vandaag de dag gebruikmaken van het betaalgemak een reguliere kredietkaart. In tegenstelling tot bankkaarten worden kredietkaarten veel ruimer geaccepteerd. Reguliere kredietkaarten kunnen zelfs in worden gezet om een betaling online te verrichten, bijvoorbeeld na het doen van een aankoop in een internetwinkel.
 • Door een kredietkaart als betaalmiddel in te zetten, hoef je met aanzienlijk minder contant geld op zak rond te lopen. Vandaag de dag is dat, zeker in bepaalde delen van de wereld, een extra veiligheidsmaatregel die getroffen moet worden. Berovingen en overvallen zijn in deze regio’s immers aan de orde van de dag en vreemdelingen met veel cash in hun bezit zijn dan ook een gemakkelijke prooi voor kwaadwillenden.
 • Als bezitter van een kredietkaart kun je tijdens een buitenlandse reis gewoon geld uit een bankautomaat halen, in plaats contante euro’s om te moeten wisselen tegen de plaatselijke valuta. Het risico dat er tegen erg hoge wisselkoersen geld wordt gewisseld wordt op die manier dan ook aanzienlijk teruggebracht. In een heleboel landen buiten de Eurozone zijn namelijk niet alle personen en bedrijven even betrouwbaar als het om eerlijk geld wisselen gaat.
 • De kredietkaarten die vandaag de dag uit worden gegeven, zijn voorzien van een aantal ingenieuze veiligheidsopties. Zo moet doorgaans elke transacties die met een kaart uit wordt gevoerd worden bevestigd met behulp van een unieke pincode of door het plaatsen van een geldige handtekening door de kaarthouder. Op die manier wordt misbruik en fraude met de kredietkaart dan ook tot een minimum beperkt.
 • Aan het einde van de maand ontvangt elke kaarthouder een duidelijk overzicht van alle transacties die met de kaart zijn uitgevoerd. Op deze manier wordt het dus erg eenvoudig om een patroon in de gedane uitgaven te ontdekken en dit eventueel aan te passen.
 • Een groot deel van alle aankopen die met een reguliere kredietkaart zijn gedaan, zullen onder bepaalde voorwaarden verzekerd zijn tegen verlies en diefstal. Dit geld ook voor aankopen die online bij een webshop zijn gedaan. In dat geval kun je zelfs, indien je het product niet hebt ontvangen, vragen om annulering van de gedane betaling. De kredietkaartmaatschappij zal in dat geval de eventuele kosten voor haar rekening nemen.
 • De betalingen die worden gedaan met een reguliere kredietkaart kunnen worden uitgesteld tot aan het einde van de maand, zonder dat daar enige kosten voor in rekening zullen worden gebracht door de kredietkaartmaatschappij. Je hebt heel de maand door dus de beschikking over extra financiële speelruimte zodat je aankopen en betalingen kunt doen wanneer het jou uitkomt. De openstaande schuld hoef je namelijk pas op een vooraf afgesproken datum te hebben voldaan en bovendien worden de meeste kredietkaartrekeningen door middel van een automatisch incasso geïnd en heb je er helemaal geen omkijken naar.
 • In een groot aantal gevallen kun je, als je gebruikmaakt van een kredietkaart, ook kiezen voor een gespreide terugbetaling. Op deze manier spreid je dus de gemaakt schuld waardoor je een zekere financiële speelruimte kunt blijven houden. Wel dien je in dit geval een bepaalde kredietrente te betalen over het bedrag dat nog niet is afbetaald aan de kredietkaartmaatschappij.
 • Kredietkaartmaatschappijen hebben over het algemeen een vrij goede klantenservice waar je terecht kunt met vragen, problemen, opmerkingen en klachten. Vaak kun je bovendien de klantenservice van een kredietkaartmaatschappij op meerdere manieren bereiken, zoals telefonisch en per e-mail. Uiteraard heeft elke kredietkaartmaatschappij ook een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor noodgevallen, bijvoorbeeld als je kaart is gestolen of als je deze bent verloren. Het is dan immers zaak om de kredietkaart zo snel mogelijk te blokkeren om financiële schade zo gering mogelijk te houden.
 • Kredietkaartmaatschappijen bieden hun bestaande, maar zeker ook nieuwe, klanten van tijd tot tijd interessante acties en promoties aan. Op die manier wordt het gebruik van een kredietkaart vaak nog aantrekkelijker gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld kredietkaartmaatschappijen die de kosten voor het gebruik het eerste jaar laten vervallen voor hun nieuwe klanten. Door gebruik te maken van allerlei aangeboden kortingen en acties zijn de reguliere gebruikskosten van de kredietkaart al binnen een korte tijd weer terugverdiend.
 • Bij een aantal kredietkaarten kan de kaarthouder, uiteraard onder bepaalde voorwaarden, genieten van speciale acties en voordelen bij het gebruik van de kaart in bepaalde winkels of bij het doen van specifieke aankopen. Je kunt hierbij onder andere denken aan het verdienen van spaarpunten in een loyaliteitsprogramma. De gespaarde punten kunnen dan vervolgens in worden gewisseld voor interessante kortingen of leuke cadeaus.
 • De diensten van bepaalde kredietkaarten zijn in sommige gevallen uitgebreid met één of meerdere verzekeringen. In het bijzonder kredietkaarten die erg in trek zijn bij reizigers beschikken vaak ook over dekkingen die de kaarthouders onderweg extra bijstand en zekerheden moeten garanderen. Deze verzekeringen behoren echter niet altijd standaard bij een kredietkaart en kunnen zelfs per verstrekker sterk uiteenlopen.
 • Naast de reguliere kredietkaart zijn er eveneens zogenaamde prepaid kaarten te verkrijgen. Het voordeel van dit soort kaarten is dat je er vooraf zelf een bepaald geldbedrag op stort en dus nooit meer geld met de kaart uit kunt geven, of op kunt nemen, dan het aanwezige budget. Bovendien bouw je zo geen schuld op en hoef je dus ook geen rentekosten te betalen. Net zoals bij de reguliere kaarten biedt een prepaid exemplaar wereldwijd veel betaalgemak, heb je hiermee een aardig appeltje voor de dorst achter de hand en kan zelfs een minderjarige deze kaart gebruiken.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20