Hoe gebruik je een kredietkaart op een verstandige manier?

 

Een van de gevolgen van de recente recessie binnen de economie is dat meer en meer mensen ontevreden geworden zijn over hun bank(en). Ze klagen dan ook steen en been als het gaat om onder andere de:

  • hoge rente,
  • de kosten voor het gebruik van een kredietkaart,
  • de minder goede klantenservice.

Veel klanten zijn immers in het verleden beter gewend en roepen dan ook om het hardst om veranderingen en een betere behandeling. Hoewel er geleidelijk door de financiële sector al stappen in de goede richting worden gezet, is er helaas nog geen allesomvattende oplossing aan het licht gekomen.

Behalve de talloze klagers, zijn er ook mensen die manieren hebben gevonden waarmee ze de verstrekkers van hun kredietkaarten te slim af zijn en het systeem, met alle eventuele gebreken en tekortkomingen, op een prettige manier aan het werk hebben gezet. Aan de hand van een aantal tips en trucs kan echter iedereen optimaal gebruikmaken van een kredietkaart zonder enorme kosten te hoeven maken.

Tips en adviezen voor het gebruik van een kredietkaart

Om te voorkomen dat het gebruik van een kredietkaart je boven het hoofd zal groeien, kun je onderstaande tips en adviezen toepassen en op die manier zelf de touwtjes strak in handen houden.

Zorg dat je geen kredietkaartschulden maakt

Geen schulden maken met je kredietkaart is eigenlijk het toverwoord voor het gebruik van deze kaarten. Zolang je de openstaande rekening elke maand volledig, en uiteraard keurig op tijd betaalt, dan zul je nooit een euro aan de rente of provisies hoeven te betalen. In dit geval zul je zelfs in staat zijn om rente te innen over het geld dat je in je zak kunt houden op het moment dat je een aankoop met de kredietkaart hebt betaald. Zeker als je je spaargeld aan had willen spreken voor de betreffende aankoop zal het gebruik van de kredietkaart je een zekere spaarrente opleveren.

Door je, direct na ontvangst van een kredietkaart, online te registreren voor directe toegang tot je lopende rekening dan kun je deze optimaal beheren. Wanneer je je regelmatig inlogt dan kun je ervoor zorgen dat je niet meer geld uit gaat geven dan je je kunt veroorloven. Bovendien zul je zo ook gemakkelijker in staat zijn om de rekening van de kredietkaart volledig te betalen op het moment dat er een rekening binnenkomt. Uiteraard kun je ook een automatische betaling uitvoeren om er altijd zeker van te zijn dat je de deadline voor de betaling van de kredietkaartrekening niet zult mislopen.

Schoon je kredietkaarten op

Een behoorlijk aantal mensen dat een kredietkaart op zak zijn zich er maar al te goed bewust van het feit dat ze een bepaalde kredietkaartschuld niet helemaal in één keer kunnen afbetalen iedere maand. Desondanks willen ze toch steeds de totale schuld die nog openstaat wat kleiner maken. Verder willen ze graag blijven profiteren van alle voordelen die de kredietkaart hen kan bieden zonder dat dit hun schuldlast verder zal verhogen. Om dit alles te kunnen bereiken is het zaak om het aantal kredietkaarten waar je gebruik van maakt, weet terug te brengen naar slechts één exemplaar. Je kunt je dan namelijk volledig richten op de aflossing van die ene schuld voordat er eventueel sprake kan zijn van het openen van een nieuw account.

Wanneer je echter meer dan een kredietkaart hebt zul je wel een manier moeten zien te vinden om de schulden te blijven betalen zonder dat er rente bijkomt omdat je steeds nieuwe aankopen doet met deze kaarten. De sleutel om een krediet​​kaart op te schonen, is de rekening elke maand volledig te betalen. Zoals al eerder is gezegd dien je alle transacties die je met een kredietkaart uit hebt gevoerd steeds helemaal terug te betalen en voorkom je dat de kredietkaartmaatschappij rente of provisies in rekening gaat brengen over een nog openstaand bedrag. Dit is echter een heel ander verhaal als je steeds nieuwe aankopen blijft doen met een kredietkaart terwijl er al een schuld is opgebouwd. Deze schuld zal op die manier alleen maar verder aangroeien en de kosten die hiermee gepaard gaan zullen eveneens blijven bestaan. Over elke nieuwe transactie zal immers opnieuw rente en provisie worden berekend.

Kortom: zolang je het openstaande bedrag van een opgeschoonde kredietkaart elke maand helemaal kunt betalen, dan is de kaart prima te gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft et maken over eventuele rente berekening over uitgevoerde transacties. Met een opgeschoonde kredietkaart dien je echter wel altijd rekening te houden met het feit dat je niet meer geld uit gaat geven dan je zonder problemen ineens terug kunt betalen. Bij voorkeur doe je dan ook geen onnodige, of impulsieve, aankopen terwijl je nog in kredietkaartschuld hebt. Als je niet genoeg discipline op kunt brengen om de uitgaven met een kredietkaart te beperken, dan is de beste oplossing om alle aankopen met contant geld te betalen, en om hiervoor een zogenaamde debetkaart voor te gebruiken, zolang je de aflossing van je schuld nog niet helemaal af hebt gerond.

Weet wanneer de betalingcyclus van de kredietkaart eindigt

Als je je maandelijkse salaris gebruikt om de kredietkaart rekening volledig mee te betalen, dan heb je vervolgens een gratis lening van de verstrekker van deze kaart vanaf een aankoopmoment tot de vervaldatum voor de komende betalingcyclus. In de praktijk betekent dit dat je een aankoop, die je een dag voordat de betalingcyclus van de kredietkaart zich aandient, doet je pas enkele weken later hoeft te betalen. Indien een de dag na het einde van de betalingcyclus een transactie wordt gedaan, dan zul je dus een maand extra de tijd hebben om te betalen zonder dat er rente voor in rekening zal worden gebracht.

Op het moment dat je aan het einde van de betalingcyclus zit, dan is het doorgaans lonend om even te wachten met het doen van een grote aankoop. Door de aankoop namelijk even uit te stellen, en deze dus niet met je eigen financiële middelen betaalt, kun je gebruikmaken van een extra maand kosteloos geld lenen via je kredietkaart. Pas aan het einde van de betalingcyclus van de kredietkaart zal immers de rekening pas op je deurmat vallen en hoef je deze te voldoen.

Betaal een rekening van een kredietkaart altijd op tijd

Het gebruik van een kredietkaart biedt in een heleboel gevallen veel gemak en soms zelfs extra veiligheid, maar wanneer je niet op tijd de rekening betaalt, dan kan dit voor een heleboel extra kosten zorgen. Om die reden is het dan ook zaak dat je altijd tijdig de betaling van een kredietkaartrekening uitvoert. De uiterste betaaldatum kun je dan ook maar beter duidelijk in je agenda zetten. Om er altijd zeker van te zijn dat dit gebeurt, kun je uiteraard ook een automatisch incasso instellen. Dit automatische incasso kun je dan het beste instellen op een moment dat je zeker weet dat er voldoende geld op je rekening zal staan, zoals kort nadat je maandelijkse inkomen op je rekening is gestort.

Door te kiezen voor een automatisch incasso voor de kredietkaartrekeningen ben je echter niet volledig gevrijwaard van alle verantwoordelijkheden als er een rekening, om welke reden dan ook, niet op tijd is betaald. Je moet dus altijd goed in de gaten blijven houden of de afschrijvingen ook daadwerkelijk op tijd plaats hebben gevonden. Ook is het verstandig om de automatische incasso enkele dagen voor de uiterste betaaldatum in te stellen zodat je altijd nog een handmatige betaling uit kunt voeren op het moment dat er onverhoopt iets mis is gegaan met deze wijze van betalen.

Je dient verder altijd nauwkeurig de rekeningenoverzichten, op papier of digitaal, te bekijken. Op het moment dat er transacties staan vermeld die je zelf niet hebt verricht, kun je dit melden bij de verstrekker van je kredietkaart zodat er een onderzoek ingesteld kan worden en je je geld uiteindelijk terug kunt krijgen. Om hier echter aanspraak op te kunnen maken, moet je echter wel binnen een bepaalde periode melding hebben gedaan van een verdachte transactie. Elke maand je overzichten doornemen is om die reden alleen al erg nuttig en kan je aardig wat problemen en geld besparen.

Bij een reis naar het buitenland is de juiste kredietkaart essentieel

In een heleboel gevallen kan het erg aantrekkelijk zijn om een andere kredietkaart te gaan gebruiken als je op reis gaat naar het buitenland. Wanneer je bijvoorbeeld in eigen land een kaart gebruikt dat gekoppeld is aan een loyaliteitsprogramma dan kun je weliswaar gemakkelijk punten sparen, maar in het buitenland kan deze kaart minder zinvol zijn. De kredietkaart die in België zo handig is, kan immers in het buitenland bijvoorbeeld meer kosten met zich meebrengen als je geld wilt wisselen of een transactie uit wilt voeren. De extra kosten die je moet maken met de eerst genoemde kredietkaart zullen dan niet opwegen tegen de voordelen van het gekoppelde loyaliteitsprogramma.

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich van dit fenomeen bewust en worden er steeds meer verschillende kredietkaarten gebruikt voor binnen- en buitenlands gebruik. Er zijn zelfs kredietkaartmaatschappij die hun producten steeds meer aan gaan passen zodat deze zowel in eigen land als over de grens aardig wat voordeel op kunnen leveren voor de gebruiker. De kosten van een kredietkaart kunnen bijvoorbeeld naar beneden worden bijgesteld. Toch is er nog veel werk aan de winkel op dit gebied en doe je er verstandig aan, als je slechts zo nu en dan naar het buitenland gaat, om een zogenaamde gratis kredietkaart te kiezen die geschikt is voor op reis. Alleen zo kun je immers voorkomen dat je onnodige kosten in rekening gebracht krijgt door de kredietkaartmaatschappij.

Bij het plannen van een reis naar het buitenland is het altijd verstandig om contact op te nemen met de verstrekker van je kredietkaart om te informeren naar hun buitenlandse transactiekosten. Verder is het een goed idee om de kredietkaartverstrekker op de hoogte te brengen van je reisplannen zodat ze transacties in het buitenland niet als kredietkaartfraude beschouwen.

Kredietkaarten met een interessante aanmeldbonus

Als je veel geld uitgeeft, heb je in de regel meer recht op grotere  maandelijkse beloningen, zeker als je een kredietkaart gebruikt dat gekoppeld is aan een loyaliteitsprogramma. Wanneer je echter niet extreem veel transacties uitvoert met een kredietkaart, maar wel wilt genieten van interessante beloningen, dan moet je je creativiteit aan het werk zetten. De echte experts op het gebied van kredietkaartgebruik weten wel hoe je dit moet doen, namelijk door:

  • Gebruik te maken van eventuele economische problemen die zich voordoen, bijvoorbeeld als een bedrijf klanten dreigt te verliezen, zal het er alles aan doen om deze te behouden (en er het liefst een heleboel bij te krijgen). Dit kan onder andere door klanten meer spaarpunten te geven voor elke euro die zij bij hen besteden. Door extra beloningen aan een klant voor te houden, zal deze immers loyaler zijn en wellicht zelfs vaker aankopen bij een bedrijf doen.
  • Een kredietkaart aanschaffen op het moment dat een verstrekker een interessante aanmeldbonus in het vooruitzicht stelt. Banken zullen bijvoorbeeld extra spaarpunten aanbieden aan nieuwe klanten op het moment dat zij een kredietkaart aanvragen.

Het resultaat is een waar paradijs voor kredietkaarthouders die beschikken over een goede kredietwaardigheid en een heleboel geduld. Zij kunnen namelijk geduldig wachten totdat er zich een gunstige deal aandient. Om te voorkomen dat je kredietscore negatief wordt beïnvloed door het voortdurend openen van nieuwe accounts moet je het wel handig aanpakken en goed weten waar je meebezig bent. Dit betekent onder andere dat je niet te veel kredietkaartschulden op moet bouwen. Verder dien je niet alle kredietkaartaanbiedingen blindelings te accepteren, een besparing van 10 procent op aankopen bij een bepaald bedrijf is bijvoorbeeld niet interessant als je maar een kleine aankoop wilt doen. Om je kredietwaardigheid te kunnen behouden, dien je immers verantwoord om te gaan met het aantal kredietkaarten dat je gebruikt. Alleen kaarten die een uitzonderlijke aanmeldbonus toekennen zullen om die reden in aanmerking komen.

Annuleren van ongunstige kredietkaarten

Op het ogenblik dat je een nieuwe kabel- of internetprovider nodig hebt, dan kun je met een beetje geluk kiezen uit een paar bedrijven dat je deze diensten aan kunnen bieden. Wanneer je echter van kredietkaart wilt veranderen, dan zijn er talloze opties, vaak sterk uiteenlopende, opties voor handen waar je een keuze uit kunt maken. Zelfs klanten met een erg lage kredietscore kunnen diverse berichten in hun (digitale) brievenbus vinden met aanbiedingen van kredietkaartverstrekkers. Hoe verleidelijk deze aanbiedingen ook zijn, je moet altijd in gedachten houden dat je van een kredietkaart kunt veranderen zoals je dat met een paar schoenen zou doen. Te veel veranderingen op dit gebied kan namelijk een negatieve invloed hebben op je kredietscore en het je behoorlijk moeilijk maken om je uitgaven nauwkeurig bij te houden.

Met deze wetenschap in je achterhoofd kun je soms toch te maken krijgen met een noodzakelijke verandering van kredietkaart, bijvoorbeeld vanwege een betere klantenservice, of gunstiger tarieven en gebruiksvoorwaarden. Op het moment dat de verstrekker van de kaart niet kan voldoen je persoonlijke wensen, wat deze ook mogen zijn, dan dien je zonder te aarzelen zo snel mogelijk de kredietkaart annuleren en op zoek gaan naar een andere. Wel is het dan handig om, als je je uitgaven naar een nieuwe kaart hebt verschoven, te proberen om de ongebruikte kredietkaart nog open te houden totdat het weer tijd is geworden om de jaarlijkse vergoeding te betalen. Op die manier zal de gemiddelde lengte van je kredietgeschiedenis tot een maximum worden verlengd en zo je kredietscore een positieve impuls geven.

Voorkom misbruik en/of fraude van je kredietkaart

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: geef je kredietkaartgegevens aan niemand. Zelfs niet aan mensen die je voor meer dan honderd procent vertrouwt. Voor je het weet, kan er immers iemand met je identiteit of kredietkaartgegevens aan de haal gaan en je zo in een heleboel narigheid storten. Zelfs bij je thuis is het niet verstandig om kaart onbewaakt achter te laten of de betreffende beveiligingsgegevens in de buurt van je kaart te bewaren. De pincode van je kredietkaartje op een briefje in je portemonnee bewaren, is dan ook absoluut geen aanrader. Op die manier maak je het kwaadwillende personen wel heel gemakkelijk als ze je kaart eenmaal in handen hebben weten te krijgen.

Op het moment dat je met een kredietkaart betaalt, dan dien je verder altijd je kaart goed in de gaten te houden. Sta bijvoorbeeld niet toe dat een verkoper, met jouw kaart in zijn handen, een andere ruimte binnengaat waar je geen zicht meer hebt op de dingen die gebeuren. Ongure personen kunnen op die manier namelijk gemakkelijk een kopie, of foto, maken van je kredietkaart en de bijbehorende gegevens. Vervolgens zal het kinderspel zijn om, onder jouw naam, aankopen, geldopnames of betalingen te doen.

Je kredietkaartgegevens per mail of per telefoon verstrekken, is om die reden ook zeker niet gewenst. Desondanks laten nog altijd een heleboel mensen zich overhalen om dit wel te doen en vergeten dat een kredietkaartmaatschappij, of een verstrekker van deze kaarten, nooit om vertrouwelijke gegevens zal vragen. Ook zal nooit gevraagd worden om een kredietkaart, of een kopie daarvan op te sturen naar een bepaald adres. Zodra er bijvoorbeeld wijzigingen doorgevoerd worden met betrekking tot een kredietkaart, dan zul je dit als kaarthouder altijd in een officieel schrijven duidelijk uitgelegd krijgen. Op momenten dat je echter aan een bepaal verhaal twijfelt, dan kun je beter eerst contact opnemen met de verstrekker van je kredietkaart voordat je daadwerkelijk een verkeerde actie gaat ondernemen. Bovendien is het voor kredietkaartmaatschappijen en –verstrekkers goed om te weten welke tactieken oplichters gebruiken om misbruik van hun producten te maken en zo geld uit de zakken van onschuldige kaarthouders proberen te kloppen.

Gebruik alleen een kredietkaart als het echt niet anders kan

Indien je echt verantwoord met een kredietkaart om wilt gaan, dan dien deze alleen op momenten te gebruiken dat je echt niet anders kan. Dit kan onder andere het geval zijn als je een dringende aankoop of betaling moet verrichten, maar er niet voldoende geld aanwezig is om dit uit eigen middelen te doen, zoals bij een reparatie aan je auto die niet kan wachten tot je je salaris binnen hebt gekregen, of bij de aankoop van een nieuwe koelkast terwijl je hier niet eerst voor hebt kunnen sparen.

Je kunt de kredietkaart in dit soort gevallen prima gebruiken als je zeker weet dat je de uiteindelijke rekening in één keer kunt terugbetalen zodat er geen extra rentekosten bij zullen worden opgeteld door de kredietkaartmaatschappij. Wanneer je verwacht dat je de kredietkaartrekening in maandelijkse termijnen moet gaan betalen, dan kun je beter op zoek gaan naar een voordeliger manier om geld te lenen. Een kredietkaart op deze wijze gebruiken is immers een extreem dure manier om een lening aan te gaan en heeft dan ook een negatief effect op je kredietscore.

Conclusie

Net zoals ieder ander bedrijf met winstoogmerk, zal een kredietkaartverstrekker erop uit zijn om zoveel mogelijk geld te verdienen. Helaas zal de werkwijze van deze kredietkaartverstrekkers er in de regel op zijn gericht om juist de zwakke kanten van klanten te gebruiken. Denk maar eens aan de bedrijven die je een bepaald aantal spaarpunten zal verstrekken op het moment dat je juist daar je aankopen afrekent met de door hen verstrekte loyaliteitskaart, of zelfs een zekere korting geeft als je je boodschappen afrekent met een bepaalde kredietkaart.

Het is dus zeker niet aan te raden om, zonder eerst goed na te denken, gebruik te maken van allerlei kredietkaarten. Voordat je besluit om dit wel te doen, is het verstandig om eerst meer informatie in te winnen over eventuele extra kosten die aan het gebruik van de kaart zijn verbonden. Verder is het altijd aan te bevelen om elke maand de openstaande rekening van een kredietkaart volledig af te betalen. Zo kun je namelijk voorkomen dat er een zogenaamd belangenconflict zal ontstaan. Als gebruiker van een kredietkaart is het echter goed om van elk mogelijk voordeel gebruik te maken om er op die manier zeker van te zijn dat je uit de kredietkaarten ook werkelijk alles hebt gehaald dat er in zat.

Een kredietkaartschuld is echter iets dat je te allen tijde dient te voorkomen. De rente die over een dergelijke schuld zal worden berekend is immers extreem hoog. Bij voorkeur zie je een kredietkaart dan ook als een soort portemonnee waaruit je tijdelijk wat geld kunt halen, maar dat absoluut zo snel mogelijk weer terug moet worden gestopt. Alleen dan kun je voorkomen dat je met enorme schulden opgezadeld wordt als gevolg van overmatig gebruik van één, of zelfs meerdere, kredietkaarten. Bovendien zullen je uitgaven ook overzichtelijk blijven als je elke maand de openstaande rekening van je kredietkaart(en) helemaal betaalt.

Meer