Kan veel geld u sneller een Covid-vaccin opleveren?

Nu de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada al de eerste vaccinaties hebben gezet, kijken veel mensen uit naar het moment dat ze een prikje krijgen. Maar kunnen de rijken ook een vaccin kopen?

In België moet u of zorgverlener zijn of in een rusthuis wonen voor u als eerste in aanmerking komt voor een vaccin. In de Verenigde Staten daarentegen, zijn enkel zorgverleners een prioritaire categorie. Maar de gezondheidszorg in de VS is sterk afhankelijk van hoeveel u ervoor kan betalen.

Conciergezorg

Zo kunnen de superrijken zich concierge care veroorloven. Dat is een systeem waarbij cliënten een jaarlijkse prijs betalen en zich dus geen zorgen moeten maken over Covid-drukte. Daar zit dus ook veel preventieve zorg in. Een covidvaccin zou, zoals een griepvaccin, normaal tot de standaardzorg behoren. Maar aangezien het covidvaccin momenteel nog sterk gerantsoeneerd wordt, is dat niet het geval.

Toch zeggen analisten aan The Miami Herald dat sommige rijken zonder twijfel trucjes zullen vinden om als eerste aan de beurt te komen. Denk maar aan het opblazen van bepaalde symptomen. Zo zullen ze misschien niet aan de beurt zijn tijdens de eerste vaccinatiegolf. Maar een kleine aanpassing in diagnose, van lichte astma na gewone astma bijvoorbeeld, kan een wereld van verschil maken.

Zwarte markt

Dat er een soort zwarte markt voor vaccins zal ontstaan, lijkt dan wel weer waarschijnlijk. Vijf tot tien procent van de cliënten in de topklinieken van het zwaar getroffen Californië zou een grote donatie willen doen in ruil voor het vaccin.

Ook in België zullen er nog stevige discussies volgen over wie er eerst recht heeft op het vaccin. Rusthuizen en zorgverleners zijn als eerste aan de beurt. Nadien komen de 65-plussers aan de beurt en de risicogroepen. Eventueel kunnen dan belangrijke spelers in de economie aan bod komen, maar wat dat juist betekent, dat durft niemand te zeggen.

Intussen zijn de eerste proefprojecten achter de rug en staat Europa klaar om vanaf 27 december het Pfizer-vaccin uit te rollen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20