Moderna krijgt noodgoedkeuring in de Verenigde Staten

Moderna is het tweede Covid-vaccin dat mag gedistribueerd worden in de VS. Daar zijn al 313.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

De medicijnwaakhond FDA heeft voor de Verenigde Staten het coronavaccin van Moderna goedgekeurd. Het Amerikaanse bedrijf zou tegen volgende week 5,9 miljoen dosissen moeten afleveren, die moeten dan verdeeld worden over 64 distributiecentra.

Tweede vaccin

Het is het tweede vaccin dat wordt goedgekeurd, na dat van de samenwerking tussen Pfizer en BioNTech. Beide vaccins claimen een effectiviteitsgraad van 94 tot 95 procent. Ze bestaan allebei uit twee dosissen, waar drie tot vier weken tijd tussen zit. 60 tot 70 procent van de bevolking moet zich laten vaccineren voor er groepsimmuniteit is.

Dr. Anthony Fauci, expert van dienst, stelde dat de eerste prikjes hopelijk al op maandag uitgedeeld zullen worden. De Amerikaanse president Donald Trump feliciteerde Pfizer met de aanstormende uitrol van het vaccin.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1340096386113687554

De Verenigde Staten willen tegen het einde van dit jaar al 20 miljoen Amerikanen gevaccineerd hebben. De eerste pakketten vaccins gaan naar gezondheidswerkers, al wordt er hier en daar een uitzondering gemaakt. Zo kreeg president-elect Joe Biden het vaccin uiteindelijk ook al deze week toegediend.

Vaccinverwarring

Er lijkt wel wat verwarring te zijn over hoeveel dosissen er wanneer beschikbaar zullen zijn. Nu al gaven enkele burgemeesters aan dat verwachte ladingen vertraging opliepen of minder vaccins bevatten dan initieel werd aangegeven.

In de Verenigde Staten werden al bijna 17,5 miljoen Covid-gevallen vastgesteld. Meer dan 300.000 mensen overleden er aan de gevolgen van het virus.

In eigen land zullen we het nieuwe jaar ingaan met de eerste vaccins achter de kiezen. De Europese Unie moet nog een goedkeuring geven aan het vaccin van Pfizer en BioNTech en ook aan dat van Moderna, maar zou dat doen op 27 december.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen openen beduidend hoger

01/12/2021 06:06

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, volgend op het verlies een dag eerder.

IG voorziet een openingswinst van 92 punten voor de Duitse DAX, een plus van 49 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 46 punten voor de Britse FTSE 100.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20