Waarom krijgen Trump en Biden geen vaccin?

Donald Trump is de huidige president van de Verenigde Staten. In januari neemt Joe Biden de sleutel van het Witte Huis over. Waarom krijgen beide heren dan geen voorrang op het coronavaccin?

Op maandag ging in de Verenigde Staten de grootste vaccinatiecampagne ooit van start: die tegen Covid-19. Wie in de gezondheidszorg werkt, krijgt er voorrang. Er valt iets voor te zeggen dat de president van de Verenigde Staten, zijn kabinet en zijn aanstormende opvolger, er ook zo snel mogelijk een krijgen. Waarom is dat dan nog niet gebeurd?

Het probleem: Trump

Beiden zijn 70-plusser en zouden dus in België alvast ook in de eerste lijn vallen, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. En er is geen bijzonder protocol voorzien voor de president van de Verenigde Staten. Maar in het geval van Trump zijn er enkele bijzonderheden.

Trump heeft namelijk wel positief getest op Covid-19 en werd er ook enkele dagen voor opgenomen. De president kreeg er enkele agressieve behandelingen, zoals die van Gilead, remdesivir, hoewel dat medicijn later niet bleek te werken.

Dat is een probleem. Momenteel zien onderzoekers geen problemen voor mensen die het virus al hadden. Er wordt zelfs aangeraden om, ook als u het virus al doorgemaakt heeft, het vaccin toch te laten zetten. Maar de interactie met de medicatie die Trump kreeg, daar is nog niets over geweten.

Trump zelf liet alvast op Twitter weten dat ‘mensen die in het Witte Huis werken het vaccin ietwat later in het programma zullen krijgen, tenzij het specifiek noodzakelijk is. Ik heb gevraagd om die aanpassing te maken. Ik sta zelf nog niet op het schema om het vaccin te krijgen, maar kijk ernaar uit om het te laten zetten op het gepaste moment. Bedankt!’

Volgens bronnen van CNN zou Trump niet staan te springen om het vaccin te krijgen. Hij zou niet voor zijn beurt willen gaan, aangezien hij het virus al gehad heeft.

En Joe Biden dan?

Biden kondigde eerder aan dat hij het vaccin zal laten zetten en dat hij dat moment op video zal laten vastleggen. Daarmee wil hij de vaccincritici de mond snoeren of de twijfelaars alvast over de streep trekken. Volgens bronnen van CNN zou Biden volgende week al een eerste dosis van het tweeledige vaccin krijgen.

In eigen land wordt er hard aan een vaccinstrategie gesleuteld. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA liet alvast weten dat het klaar is om op 27 december te beginnen met het uitrollen van het Pfizer-BioNTech-vaccin. Het is enkel nog wachten op een goedkeuring.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20