WHO raadt ‘coronamedicijn’ remdesivir nu ook officieel af

Remdesivir, het veelbelovende coronamedicijn dat farmabedrijf Gilead ontwikkelde, wordt nu formeel afgeraden door de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Het was bijna een internationale feestdag toen farmagigant Gilead aankondigde dat remdesivir op de markt kwam. Het medicijn moest het aantal dagen dat coronapatiënten in het ziekenhuis doorbrengen verminderen. Toen de Amerikaanse president Donald Trump coronapositief testte, werd hij behandeld met het middel.

Werking

Maar na enkele weken werd duidelijk dat de werkzaamheid van remdesivir toch eerder beperkt was. Het effect op patiënten die in een vroeg stadium van de ziekte zitten, is beperkt. Op mensen die op intensieve zorgen liggen heeft het zo goed als geen effect. Maar het prijskaartje is stevig: meer dan 3.000 euro voor een kuur van een week.

Aangezien het middel nauwelijks werkt, het prijskaartje hoog ligt en de nevenwerkingen nog niet heel goed gekend zijn, raadt de wereldgezondheidsorganisatie nu aan om het middel niet meer toe te dienen.

Groepsaankoop

In België is het middel ook regelmatig toegediend. Ons land zat in een groepsaankoop die de Europese Commissie deed. Er werden daarbij honderdduizenden doses remdesivir aangeschaft. Tientallen andere Europese landen kregen op die manier ook remdesivir.

Remdesivir werd door Gilead ontwikkeld als een middel tegen ebola en hepatitis C. Ook daar werkt het middel niet tegen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20