VS keuren coronamedicijn remdesivir goed ondanks twijfels over werking

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft donderdag het antivirale middel remdesivir goedgekeurd bij de behandeling van coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat meldt producent Gilead.

Gilead kreeg een vergunning voor het medicijn Veklury, met het actieve bestanddeel remdesivir. De FDA had eerder dit jaar via een versnelde procedure al noodgoedkeuring gegeven voor het gebruik van Veklury.

Het farmabedrijf omschrijft Veklury als de ‘eerste en enige goedgekeurde behandeling voor Covid-19’ in de Verenigde Staten. Daar kreeg onder meer de zieke president Donald Trump het middel toegediend. Hij belandde deze maand in het ziekenhuis nadat hij het coronavirus had opgelopen.

Ebola

In Europa gaf het geneesmiddelenbureau EMA begin juli een voorwaardelijke marktautorisatie voor Veklury. De Europese Commissie kocht de afgelopen maanden honderdduizenden doses van het middel aan bij Gilead. Dat gebeurde in het kader van een gezamenlijke aankoopprocedure namens tientallen Europese landen.

Remdesivir werd oorspronkelijk ontwikkeld tegen het ebolavirus, maar werd daar nooit voor goedgekeurd. Het middel remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes af en verkort de hersteltijd van gehospitaliseerde coronapatiënten. Maar het is niet bewezen dat het de mortaliteit vermindert. Daarmee kwam remdesivir vorige week nog in een controverse terecht.

In de VS mag het middel toegediend worden aan gehospitaliseerde volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar die minstens 40 kilogram wegen. Het kan alleen via injectie worden toegediend in een ziekenhuis of in een gelijkwaardige omgeving. Voor kinderen jonger dan 12 jaar die minstens 3,5 kilogram wegen geldt wel een noodgoedkeuring.

Meer