Amerikaans kiescollege bevestigt Joe Biden als president-elect

In het Verenigde Staten heeft het college van kiesmannen de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel bevestigd. Daardoor heeft de democratische kandidaat Joe Biden nu officieel de status van president-elect. In een reactie noemde Biden de uitspraak een overwinning van de democratie.

Biden verwees daarmee naar de halsstarrige houding van huidig president Donald Trump, die alle mogelijk pogingen heeft ondernomen om de verkiezingsuitslag ongeldig te laten verklaren en ook nu nog weigert zijn verlies te erkennen.

Op 6 januari wordt de uitslag van de verkiezingen in het Amerikaanse Congres bekend gemaakt. Op 20 januari zal Biden de eed afleggen en officieel in functie treden.

Spanning

In normale omstandigheden is de stemming van het kiescollege bij de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president slechts een formaliteit. Dit keer werd echter met spanning naar de uitslag uitgekeken. Zetelend president weigert immers de uitslag van de verkiezing te erkennen en houdt vol de eigenlijke winnaar te zijn.

De verkiezingen zijn volgens Trump frauduleus verlopen en hij had de kiesmannen dan ook opgeroepen om de uitslag te verwerpen en hem tot winnaar uit te roepen. Uiteindelijk kreeg Biden, zoals door de verkiezingen was voorzien, echter 306 stemmen achter zich. Hij had 270 stemmen nodig om tot nieuwe president te worden verkozen. Donald Trump kreeg de steun van 232 kiesmannen.

Test

Biden noemde in zijn reactie de houding van Trump een grote test voor de Amerikaanse democratie. Het gedrag van de zetelende president toonde volgens Biden dat Trump de wil van het Amerikaanse volk weigert te respecteren. De president-elect riep Trump alsnog op zijn verlies te erkennen.

Dat is echter nog niet gebeurd. Trump heeft trouwens laten weten dat William Barr, Amerikaans minister van justitie, nog voor kerstmis zal opstappen. Barr had zich nochtans als één van de meest loyale bondgenoten van Trump getoond. Hij viel in ongenade toen hij begin december toegaf geen bewijs te zien voor de fraude die volgens de zetelende president bij de verkiezingen was gebeurd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20