Trump verloor al 51 rechtszaken, maar voert ultiem offensief met de hulp van 18 staten

President Donald Trump blijft hardnekkig de overwinning van Joe Biden aanvechten wegens vermeende fraude en krijgt daarbij steun van het Republikeinse establishment. Volgens juridische experten maken de klachten echter geen kans.

Zeventien Amerikaanse staten, alle geleid door Republikeinen, hebben zich achter een klacht van Texas voor het Supreme Court geschaard. Dat is het hoogste rechtscollege van de VS. De openbaar aanklager van Texas, de Republikein Ken Paxton, wil de reeds gecertificeerde verkiezingsresultaten in de staten Pennsylvania, Georgia, Michigan en Wisconsin ongeldig laten verklaren. In die vier ‘swing states’ won de Democraat Joe Biden, de uitdager van Trump.

Volgens experten gaat het om een wanhoopsoffensief en houdt de juridische redenering geen steek. Dat net de Republikeinen, die de onafhankelijkheid van de afzonderlijk staten hoog in het vaandel voeren, instemmen met een zaak waarbij de ene staat intervenieert in het beleid van een andere, wekt nog meer verbazing.

Twee keer nee

51 keer, zo vaak moest het juridische team van Donald Trump al in het stof bijten. Team Trump zette al ettelijke rechtszaken in de stellingen, vaak om te bewijzen dat er fraude zou gepleegd zijn tijdens de verkiezingen in een bepaalde staat. Die tactiek blijkt niet te werken, vaak halen de zaken het zelfs niet tot in de rechtbank.

Op woensdagnamiddag zette het Supreme Court nog een verzoek van Trumps team over de resultaten in Pennsylvania bij het vuilnis. Alle zes de rechters die moesten oordelen over de vraag, verklaarden dat er geen geloofwaardige argumenten waren om de zaak te laten doorgaan. Daar zijn ook drie conservatieve rechters bij, die Trump zelf nog aanduidde.

Nog op woensdag nul op het rekest bij de Supreme Court in Nevada, waar president-elect Joe Biden een comfortabele voorsprong heeft. Ook daar was het oordeel unaniem: er is geen bewijs voor fraude bij de verkiezingen in 2020 en al helemaal niet in Nevada.

En nog twee keer nee

De meeste staten hebben de resultaten al gecertificeerd, wat wil zeggen dat ze vastliggen voor de officiële aanduiding van Joe Biden als verkozen president. Maar ook die certificaties valt Trump dus aan. In Arizona probeerde de Republikeinse voorzitster dat om te draaien, zonder succes. Ook in Georgia was er een soortgelijke zaak aan de gang, maar de rechter daar verklaarde de zaak niet ontvankelijk.

De Republikeinse basis heeft oren naar de onophoudelijke stroom fraudeclaims door Trump. Volgens een enquête gelooft slechts 13 procent dat er geen fraude plaatsvond tijdens de verkiezingen. Slechts 18 procent van de Republikeinen wil het resultaat van de verkiezingen aanvaarden.

Meer