Trump zal het Witte Huis verlaten ‘als het kiescollege Biden kiest’

Voor Thanksgiving sprak de huidige president Donald Trump met reporters, het is de eerste keer dat hij alludeert op zijn vertrek.

Op 14 december zit het kiescollege van de Verenigde Staten samen om een nieuwe president te kiezen. Als die stemming, die intussen door de verkiezingen van 3 november eigenlijk al beslist is, in het voordeel van Biden uitdraait, zal Donald Trump het Witte Huis verlaten. Dat verklaart hij tijdens een persmoment voor Thanksgiving.

Verloren?

Trump heeft eerder nog niet toegegeven dat hij de verkiezingen verloren heeft, integendeel. De huidige president is nog steeds in verschillende staten de uitslag van de verkiezingen aan het aanvechten. Daarmee hoopt hij nog een overwinning uit de wacht te slepen. Biden won 306 kiescollege-stemmen, Trump 232. Biden heeft ook 6 miljoen stemmen meer dan Trump behaald.

Daarnaast heeft Trump ook niet, zoals traditioneel wel wordt gedaan, toegegeven dat Biden de verkiezing heeft gewonnen. Op Twitter blijft hij de Democraten ook van fraude beschuldigen. Die tweets leveren hem steeds opnieuw een label op, maar hij volhardt in de boosheid. Nu komt er dus wel een beperkte toegeving.

‘Een fout van het kiescollege’

‘Natuurlijk zal ik het Witte Huis dan verlaten. En weet je wat? Als ze dat doen (het kiescollege dat Biden aanduidt, nvdr.), dan hebben ze een fout gemaakt.’ Maar Trump gaf ook toe dat ‘het een moeilijk zou zijn om de nederlaag toe te geven.’

Intussen is de GSA, dat is het centrale administratieve departement van de Verenigde Staten, gestart met het transitieproces. Daarmee krijgt Joe Biden toegang tot fondsen en protocollen om zo vlot aan zijn termijn als president te kunnen verkiezen. Hij heeft ook al een voorlopig kabinet samengesteld.

Op 20 januari wordt Joe Biden ingehuldigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Trump liet weten dat hij nog niet zeker is of hij die inhuldiging ook zal bijwonen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20