13 verbluffende weetjes over Jupiler

Jupiler is één van de populairste biermerken in België. De bekende pils, die bij Anheuser-Busch Inbev hoort, heeft meer dan de helft van de markt in eigen land in handen. Het bier bestaat al meer dan een halve eeuw en heeft intussen allerlei varianten gekregen. Hier zijn 13 verbluffende weetjes over de favoriete pils van de Belgen.

1. Jupiler werd in 1966 in de Luikse gemeente Jupille geboren

Twee mannen in een geel hesje lopen langs ijzeren vaten met op de achtergrond een aanhangwagen van Jupiler.
(EPA)

We stellen ons geen vragen meer bij de naam Jupiler, maar die verwijst eigenlijk naar de Luikse gemeente Jupille-sur-Meuse, waar de pils in 1966 is geboren. De plaatsnaam kreeg het achtervoegsel -er, zoals dat in het Duits vaak gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan Erdinger, een bekende pils uit ons buurland die in Erding gebrouwen wordt.

Jupiler is een creatie van brouwerij Piedboeuf. Toen heette de pils nog Jupiler 5, verwijzend naar het alcoholgehalte van het bier. Intussen is de pils iets zwaarder geworden met 5,2% alcohol. De brouwerij fuseerde in 1988 al met Brouwerij Artois uit Leuven, waardoor Interbrew ontstond. Vandaag is Jupille nog steeds één van vier Belgische brouwerijen waar Anheuser-Busch Inbev bier produceert.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Jupiler wordt 7 dagen op 7 gebrouwen

De brouwerij in Jupille kent geen dag rust. Dat is nodig, want Jupiler is niet alleen in België populair. Meer dan 80 landen importeren het bier. De brouwerij beschikt natuurlijk over heel moderne installaties die hoge prestaties leveren en ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van Jupiler altijd even hoog is.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. De brouwerij van Jupille heeft een capaciteit van 6,7 miljoen hectoliter

De brouwerij in Jupille kan jaarlijks zo’n 6,7 miljoen hectoliter bier produceren. Ter vergelijking: Duvel-Moortgat heeft een capaciteit van 300.000 hectoliter. Bovendien draait de brouwerij op een capaciteit van ongeveer 67%. Omgerekend zouden er jaarlijks zo 2,7 miljard Jupiler-flesjes van 25 centiliter geproduceerd worden.

Enkele jaren geleden was er zelfs sprake om Jupiler voor de Nederlandse markt bij onze noorderburen te brouwen, omdat de productie hier niet hoog genoeg lag.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Voor 1 liter Jupiler is 3,5 liter water nodig

Een man in een oranje werkpak met een hoofdtelefoon poseert naast ijzeren vaten Jupiler.
(EPA)

Zoals bij veel dranken en frisdranken gaat er heel wat water verloren bij de productie van Jupiler. In 2016 was er 3,5 liter water nodig om 1 liter bier te produceren. Maar de brouwerij heeft op dat vlak een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Ruim tien jaar geleden was nog 12 liter water nodig om slechts één liter pils te maken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. De overlast voor het milieu blijft beperkt dankzij recyclage

Volgens Anheuser-Busch Inbev veroorzaakt Jupiler geen grote overlast voor het milieu. Liefst 99,8% van alles wat nodig is voor het productieproces, is het resultaat van recyclage. Ook de verpakking bestaat volgens het bedrijf hoofdzakelijk uit gerecycleerd materiaal.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Er worden 200.000 flessen Jupiler per uur geproduceerd

Terwijl u dit artikel aan het lezen bent, zijn er in Jupille alweer een kleine 10.000 flessen over de band gerold. In totaal produceert de brouwerij zo’n 200.000 flessen per uur.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Er circuleren gemiddeld tussen 2,5 en 3 miljoen kratten leeggoed

Een gele bak met lege flesjes Jupiler

Jupiler wordt uiteraard vaak in kratten of bakken gekocht en geleverd. Zo circuleren er gemiddeld 2,5 tot 3 miljoen kratten. Sommige bakken gaan al een tijdje mee en zijn ruim twintig jaar oud. In de zomer hebben de kratten een rotatietijd van zes weken.

Niet al het leeggoed dat terugkeert, zijn flesjes van Jupiler. Zo is 2% van het teruggebrachte leeggoed afkomstig van een ander merk.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Lege flessen worden tot vier keer gewassen

De flesjes die u terug naar de winkel brengt, worden natuurlijk niet zomaar opnieuw met bier gevuld. Ze ondergaan tot vier wasbeurten bij steeds warmere temperaturen. Ze moeten ook nog een kwaliteitscontrole doorstaan, waarbij gemiddeld 5% van de flessen sneuvelt.

Zo’n spoeling gebeurt in een bad van 80 graden Celsius, waarin flesjes ruim 16 minuten rusten. Bij de laatste spoeling wordt drinkwater gebruikt. Op die manier kunnen de meeste flessen verschillende keren hergebruikt worden. Gemiddeld doet een flesje Jupiler twaalf keer dienst.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Eén bier op vijf moet volgend decennium alcoholvrij zijn

Bekers met alcoholvrij bier staan klaar, een hand neemt er eentje mee.
(EPA)

Net zoals vele andere bierproducenten heeft ook AB Inbev de laatste jaren z’n focus naar alcoholvrij bier verschoven. Sinds 2016 is er Jupiler 0,0%. Deze pils wordt met dezelfde ingrediënten als een klassieke pils gebrouwen, zodat de smaak niet te veel zou mogen verschillen. Bij de lancering had AB Inbev als doelstelling om in het volgende decennium een vijfde van de verkochte volumes uit alcoholvrij alcoholarm bier te halen. Vooral jonge volwassen zouden hier veel meer vraag naar vertonen dan bij vorige generaties.

De Jupiler 0,0% bevat ook iets minder calorieën dan een pils met alcohol: zo’n 87,5 calorieën tegenover 107,5 calorieën bij een klassiek pintje. Zwaarder bier dan pils bevat al snel bijna het dubbele aantal calorieën. Intussen zijn heel wat brouwerijen op de kar gesprongen om een alcoholvrije variant van hun bier te voorzien.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Jupiler moest verpakking veranderen na ruzie met Alken-Maes

Wereldwijd is Stella Artois onze bekendste pils, maar op de eigen markt moet Jupiler vooral van Maes Pils concurrentie vrezen. Enkele jaren geleden lanceerde het merk een voorloper van z’n alcoholvrije pils. Jupiler Blue heeft een alcoholgehalte van 3,3% en is vooral bedoeld als tussendoortje bij de lunch of na een inspanning. AB Inbev kreeg het echter aan de stok met Alken-Maes, dat in de blauwe verpakking opvallend veel gelijkenissen met z’n Maes Pils zag.

De brouwerij vreesde dat de consument in de winkel misleid zou raken en stapte naar de rechtbank. Die oordeelde dat er inderdaad te veel gelijkenissen waren en eiste dat het bier binnen de maand uit de winkelrekken zou worden genomen. AB Inbev ging in beroep, maar bracht ondertussen wel een nieuwe verpakking op de markt. Ook bij de tweede uitspraak kregen ze trouwens ongelijk.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Italiaans designhuis bouwde unieke tapkraan voor Jupiler

Een unieke tapkraan in de vorm van het logo van Jupiler ontwikkeld door een designhuis.

In 2015 ontwierp het Italiaanse designhuis Pininfarina, ook verantwoordelijk voor een aantal modellen van de sportwagens van Ferrari, een unieke tapkraan voor Jupiler. De installatie had de vorm van het logo van Jupiler en kreeg de naam ‘The Bull’. Er zijn toen maar enkele tapkranen ontwikkeld die op een aantal exclusieve locaties zouden dienen. De eerste werd in de Hasseltse club Versuz aan het publiek voorgesteld. Het volgende filmpje onthulde het design aan de rest van de wereld:

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Jupiler is al bijna 30 jaar partner van het Belgische voetbal

Het biermerk wordt intussen gemakkelijk met voetbal geassocieerd. Sinds 1990 is Jupiler actief in het Belgische voetbal. Al bijna twee decennia is de pils ook sponsor van onze competitie in de eerste klasse, die de naam Jupiler Pro League kreeg. Maar ook buiten de landsgrenzen linkt het merk z’n naam aan voetbal. Zo heette de Nederlandse eerste divisie – equivalent van de voormalige Belgische tweede klasse – gedurende twaalf jaar de Jupiler League. Sinds 2018 is het biermerk geen hoofdsponsor meer.

Jupiler heeft sinds enkele jaren ook een partnerschap met Ajax, en natuurlijk steunt het merk ook de Rode Duivels.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. In 2018 veranderde Jupiler even van naam

Een glas, een flesje en een blikje Jupiler met als tijdelijke naam 'Belgium'.

Het was als sponsor van de Rode Duivels dat Jupiler in de zomer van 2018 tijdelijk van naam veranderde. Net zoals tijdens de vorige WK’s wou Jupiler het biermerk van voetballiefhebber zijn. Even werd gespeculeerd dat Jupiler helemaal van de markt zou verdwijnen, maar het bleek uiteraard om een marketingstunt te gaan. Onder het motto ‘We Are Belgium’ kreeg Jupiler enkele maanden de naam ‘Belgium’.

Express Live
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20