Indonesië gaat wrak gezonken duikboot bergen, herdenkt bemanning

De Indonesische autoriteiten hebben bekendgemaakt dat ze het wrak zullen bergen van de onderzeeër die afgelopen weekend werd gevonden voor de kust van Bali. Bij een ceremonie hebben nabestaanden en collega’s de omgekomen bemanningsleden herdacht. 

Zoekteams vonden zondag het wrak van de KRI Nanggala-402, die tijdens een oefening van een torpedoaanval van de radar verdween. Bij het fatale ongeluk kwamen de 53 bemanningsleden om. Die zouden volgens de autoriteiten nog aan boord zijn. 

Admiraal Yudo Margono van de Indonesische marine zei dat ze het wrak willen bergen en dat het land daarvoor wacht op de komst van twee schepen, waaronder een door China gestuurd schip, die ontworpen zijn voor berging bij ongevallen op zee.

Krachtige magneten en luchtballonnen behoren tot de mogelijke opties, maar hoe en wanneer de gebarsten onderzeeër naar de oppervlakte zou worden gebracht, is volgens Margono nog onzeker. ‘Het is moeilijk om over een specifieke timing te praten, maar ik kan wel zeggen dat zodra er hulp komt, we eraan zullen beginnen’, zei hij.

Herdenkingsceremonie

Een onderwaterreddingsvoertuig van het naburige Singapore heeft visueel bevestigd dat de onderzeeër van Duitse makelij, een van de vijf duikboten in de vloot, op een diepte van meer dan 800 meter op de zeebodem ligt.

Vrijdag hebben familieleden van de slachtoffers vanaf een marineschip bloemen gestrooid op het water, bij een herdenkingsceremonie op de plek waar de onderzeeër vorige week is gezonken. 

Het leger heeft nog geen officiële verklaring gegeven voor het zinken van de onderzeeër, die in 1981 aan Indonesië werd geleverd. Volgens de marine is het mogelijk dat het vaartuig een black-out heeft gehad, waardoor de bemanning niet in staat was noodmaatregelen te nemen. De romp van de Nanggala zou uiteengereten zijn toen hij zonk tot een diepte waarvoor hij niet ontworpen was. 

De voormalige commandant van de onderzeeër, viceadmiraal Muhammad Ali, gelooft echter dat een zogenaamde inwendige golf, die ontstaat op het grensvlak van twee stromingen onder de waterspiegel, het vaartuig naar beneden zou kunnen hebben gesleurd. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20