Indonesië is op zoek naar mysterieus verdwenen duikboot

De Indonesische onderzeeboot KRI Nanggala, met 53 man aan boord, verdween woensdag plots tijdens een militaire oefening. Sporen van een olielek doen de speurders vermoeden dat er sprake was van een ongeluk.

De 44 jaar oude onderzeeboot KRI Nanggala-402 nam deel aan een militaire oefening nabij het eiland Bali op woensdag. De boot had in de vroege ochtend net toestemming gekregen om te duiken, maar kwam nooit meer boven water en het radiocontact ging prompt verloren.

Via een zoektocht in de lucht werd al gauw een olievlek in het water gevonden nabij de laatst gekende locatie van de duikboot. Een woordvoerder van het Indonesische leger vertelde Reuters dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat deze achtergelaten werd door de duikboot.

Indien de Nanggala een ongeluk zou verongelukt zijn vanwege technische redenen en naar de bodem van de zee gezakt is, zou dat fataal zijn voor de bemanning aan boord. De strook oceaanbodem rond Bali ligt ongeveer 200 meter lager dan dat de duikboot zou aankunnen. Die zou namelijk gebouwd zijn om tot 500 meter diepte tegen immense waterdruk te kunnen weerstaan.

De zoekactie naar de vermiste duikboot en haar bemanning van 53 zielen blijft aanhouden. Twee oorlogsschepen van de Indonesische zeemacht helpen om het gebied met sonartechnologie af te zoeken.

De KRI Nanggala werd tussen 1970 en 2005 gebouwd in Kiel door het Duitse Howaldtswerke-Deutsche Werft, dat nu ThyssenKrupp heet. In 1981 werd het opgeleverd aan Indonesië. De duikboot wordt aangedreven door een dieselmotor en heeft ook elektriciteit aan boord.

(lb)

Lees ook: Coke-onderzeeër gevonden in Malaga

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20