Indonesië vindt vermiste duikboot terug: crew van 53 man overleden

De zeemacht van Indonesië heeft zondag een militaire duikboot teruggevonden die woensdag mysterieus verdween. De bemanning van 53 man heeft het ongeluk niet overleeft.

Zondag meldde het Indonesische leger het tragische nieuws. De militaire duikboot die woensdag verdween tijdens een oefening is in drie delen teruggevonden op de bodem van de zee nabij Bali.

Het enige spoor dat het leger woensdag had was een olievlek nabij de plaats waar de duikboot laatst waargenomen was. Dat deed de speurders vermoeden dat er een ongeluk was gebeurd. Vrijdag werden er dan weer bovengedreven brokstukken teruggevonden. Ondertussen zou de zuurstofvoorraad aan boord van de duikboot al enkele uren opgebruikt moeten zijn. Er bleef toen maar weinig hoop voor een mirakel over.

De volledige bemanning van 53 militairen liet bij het ongeluk het leven, bevestigde het leger zondag.

Precieze oorzaak nog onduidelijk

Wat er precies gebeurd is, moet nog blijken. Er is wel het vermoeden dat er iets misliep met het elektrisch systeem aan boord van de 44 jaar oude dieselduikboot. Daarom zou die niet meer boven water geraakt zijn na een duikoefening.

Zondag kon het leger een radiosignaal opvangen van de duikboot op een diepte van 800 meter. De duikboot zou maar gebouwd zijn om op een diepte van 500 meter aan de immense waterdruk te kunnen weerstaan. Het leger leende een kleine onderzeeër van Singapore om visueel te bevestigen dat het om de verloren duikboot KRI Nanggala ging. Dat bleek het geval te zijn.

Ongelukken met duikboten lopen vrijwel altijd dodelijk af.

Lees ook: Indonesië verliest contact met Boeing 737 boven de Javazee

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20