Beursgoeroe Jeremy Grantham: “Superzeepbel moet nog spatten”

Bearish topbelegger Jeremy Grantham gelooft dat de “superzeepbel” waarvoor hij eerder dit jaar waarschuwde, nog moet barsten. De medeoprichter van vermogensbeheerder GMO denkt dat de volatiliteit op de beurzen de voorbije maanden slechts een voorbode van groter onheil is.

Grantham (83), die zowel het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2000 als de kredietcrisis van 2008 voorspelde, publiceerde woensdag op zijn site een nota aan klanten.

Berenmarktrally

De crux: de stijging van Amerikaanse aandelenkoersen van midden juni tot midden augustus volgt het patroon van een zogenaamde berenmarktrally – een kortstondige herstelbeweging tijdens een berenmarkt.

“Je had laatst een typische bear market-rally en de mensen zeiden: ‘Oh, het is een nieuwe bull market’”, vertelt Grantham tegen de nieuwssite Bloomberg. “Dat is onzin.”

Volgens de markthistoricus volgt dit fenomeen typisch op elke eerste scherpe marktdaling – en komt het altijd voordat de economie écht begint te verslechteren. De Britse investeerder voorspelt verder onheil wegens een “gevaarlijke mix” van overgewaardeerde aandelen, obligaties en woningen, in combinatie met de grondstoffenschok en het havikachtig beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Problemen op korte termijn

Een ander probleem, op de korte termijn, is volgens Grantham de weerslag van de Russische invasie van Oekraïne. Vooral Europa, dat sinds de start van het conflict met een energiecrisis worstelt, is hierdoor getroffen. Een ander gevolg van het conflict is dat er een heuse voedselcrisis in de maak is, stelt hij.

Ook de aanhoudende coronalockdowns in China blijven de wereldeconomie vooralsnog parten spelen.

Terwijl de stijgende inflatie de marktdalingen in de eerste helft van het jaar aanjoeg, lokken de dalende winstmarges van bedrijven een volgende reeks bloedrode cijfers uit, betoogt hij.

“Mijn gok is dat we het economisch en financieel nog vrij moeilijk zullen krijgen voordat dit door het systeem is gespoeld”, zegt de Brit. “Wat ik niet weet is: Loopt dat uit de hand zoals in de jaren ’30, blijft het redelijk binnen de perken zoals in 2000 of ligt het ergens in het midden?”

Verschillende fasen

De tachtiger voorspelde rond het begin van het jaar dat de grootste Amerikaanse beursindex S&P 500 met bijna 50 procent zou kelderen bij een “historische” inzinking. De benchmark-beursindex daalde op een bepaald moment flink; in juni zakte hij met bijna 25 procent ten opzichte van de piek in januari. In de twee daaropvolgende maanden veerde hij echter weer op.

Intussen zijn de Amerikaanse aandelen opnieuw onderuit aan het gaan; zo daalden ze gisteren voor de vierde achtereenvolgende sessie. Prominente beursanalisten, zoals Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley, waarschuwen beleggers dat de markt de bodem nog niet heeft bereikt, schrijft Bloomberg.

Grantham oppert dat het spatten van een superzeepbel altijd in verschillende fasen verloopt. Eerst is er een terugval, zoals die in de eerste helft van het jaar, dan volgt een lichte rally. Tenslotte breken de fundamentals, en bereikt de markt zijn absoluut dieptepunt.

Volgende ziekte van het economisch systeem

Het beursorakel zoomt ook uit op de huidige situatie en analyseert de wereldeconomie over verschillende decennia. Zo ziet hij dat een gouden periode van 25 jaar ten einde komt. De wereld moet zich voorbereiden op aanhoudende inflatie, tragere groei en een tekort aan arbeidskrachten. Maar dat niet alleen. De opwarming van de aarde zal de volgende ziekte van het economische systeem zijn, klinkt het.

(as)

Meer