De beer laat zijn klauwen zien: na Nasdaq duikt ook S&P500 in een berenmarkt

De aandelenmarkten krijgen het opnieuw zwaar te verduren. In de Verenigde Staten heeft de index S&P500 de eerste handelsdag van deze week in een berenmarkt afgesloten. Ook de Nasdaq noteert al enkele weken ruim 20 procent onder de vorige piek.

Het ziet er hoe langer hoe meer naar uit dat 2022 allesbehalve een topjaar zal zijn voor de aandelenmarkten. Nu de centrale banken aan de handrem trekken, drukken almaar meer beleggers op de verkoopknop. Zeker nu de inflatiecijfers in talloze landen op een recordkoers blijven zitten, hoewel intussen meer dan zestig toezichthouders de rente al naar boven hebben bijgesteld.

Renteverhoging met 75 basispunten

De Amerikaanse inflatie bedroeg in mei bijvoorbeeld 8,6 procent, het hoogste peil sinds 1981. Dat terwijl de Federal Reserve al twee keer de rente heeft opgetrokken dit jaar. Tijdens de jongste vergadering werd er zelfs gekozen voor een verhoging met 50 basispunten.

Nu vrezen de beleggers dat de bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank een verhoging met 75 basispunten op tafel zullen leggen. De laatste keer dat de Fed de rente zo fors verhoogde was onder het leiderschap van Alan Greenspan in november 1994.

Amerikaanse berenmarkt

De angst zit er dan ook goed in bij de beleggers. De Nasdaq zit al sinds begin mei in een berenmarkt en noteert nu zelfs ruim 30 procent onder het meest recente hoogtepunt. Ook de S&P500 kan niet langer uit de klauwen van de beer blijven. Na de eerste handelsdag van de week 3,9 procent lager af te sluiten, zit ook die index in een berenmarkt.

De Dow Jones is momenteel zo’n 17 procent naar beneden getuimeld sinds het hoogtepunt begin dit jaar. In onze contreien is er nog geen sprake van een berenmarkt. De Bel20 staat momenteel op een verlies van net geen 16 procent sinds november 2021. Toen was de Belgische sterindex er even in geslaagd om de kaap van 4.400 punten te ronden. Vandaag noteert die op iets meer dan 3.700 punten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20