Amerikaanse inflatie schiet door naar 8,6 procent, het hoogste peil sinds 1981

Net als Europa hebben ook de Verenigde Staten te kampen met een oplopende inflatie. De inflatie kwam in mei uit op 8,6 procent, zo meldt het Bureau of Labor Statistics, terwijl analisten gemiddeld op 8,3 procent gerekend hadden.

De inflatie in mei ligt ook 1 procentpunt hoger dan in april, rekening houdend met seizoenseffecten. “De stijging had een brede basis, waarbij de indexen voor onderdak (woonkosten), benzine en voedsel het meeste bijdroegen”, zegt het Amerikaanse statistiekenbureau.

bron: ING

Beurzen nemen duik

Het hoger dan verwachte inflatiecijfer leidde meteen tot een negatieve beursreactie, zowel op de Europese markten als in de voorlopige Amerikaanse handel. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank haar beleid nog forser zal verstrakken, wat op korte termijn nadelig is voor aandelen. Volgende week maakt de Federal Reserve haar plannen bekend.

“De vraag blijft groter dan de aanbodcapaciteit van de Amerikaanse economie en nu de aanbodfactoren weinig tekenen van verbetering op korte termijn vertonen, is het aan de Fed om de vraagzijde van de vergelijking te temperen met aanhoudende renteverhogingen”, schrijven de economen van ING in een eerste reactie op het inflatiecijfer.

(ns)

Meer