Golf van pessimisme bij beleggers: beurzen in het rood, crypto in vrije val

De Europese beurzen zijn de handelsweek diep in het rood gestart. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan de negatieve tendens die in de tweede helft van vorige week werd ingezet. Beleggers vrezen onder meer dat de Federal Reserve de Amerikaanse rente zal verhogen met 75 basispunten om de torenhoge inflatie te bekampen.

Het pessimisme bij de aandelenbeleggers wordt verder aangewakkerd door de crash van de cryptomarkt, waar de waarde van Bitcoin (BTC) een klap kreeg van 13 procent tegenover een dag eerder en intussen is gezakt tot ruim onder 24.000 dollar.

Ook de aandelen doen het allesbehalve goed. Na ruim twee uur handelen noteerde de Bel20 1,7 procent in het rood en lijdt de Eurostoxx50 een verlies van 2,1 procent.

Het recente inflatierapport voedt de vrees dat de Federal Reserve tijdens één van de volgende rentevergaderingen zal beslissen om de rente op te trekken met 75 basispunten. Een hoge rente is op korte termijn slecht nieuws voor aandelen. De inflatie kwam in mei uit op 8,6 procent, terwijl analisten gemiddeld op 8,3 procent gerekend hadden.

Tijdens de jongste vergadering kozen de bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank al voor een renteverhoging met 50 basispunten. Dat was niet naar de zin van de beleggers, wat toen leidde tot bloedrode koerstabellen.

Franse parlementsverkiezingen

Ook de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen baart de beleggers vandaag zorgen. De coalitie Ensemble van de Franse president Emmanuel Macron haalde op zondag 25,75 procent van de stemmen, tegenover 25,66 procent voor NUPES, de linkse coalitie van Jean-Luc Mélenchon. Daardoor is het niet zeker dat Macron en het toekomstige parlement op een lijn zullen zitten.

Peilingsbureaus sluiten immers niet uit dat NUPES in de tweede ronde van de verkiezingen een meerderheid in het parlement kan veroveren. Al zal Mélenchon dan nog heel wat werk voor de boeg hebben. Volgens de laatste prognoses van Ipsos/Sopra Steria zou de coalitie van Macron tussen de 255 en 295 zetels kunnen winnen. NUPES zal naar verwachting tussen de 150 en 190 zetels behalen.

Chinese coronazorgen

In China zijn de coronazorgen terug van nooit volledig te zijn weggeweest. Een woordvoerder van de Chinese regering zei dat Peking zich zorgen maakt over een explosieve toename van de coronabesmettingen. Die waarschuwing kwam er nadat de miljoenenstad Shanghai begonnen is met de bevolking massaal te testen. Er is sprake van een nieuwe besmettingsgolf die gelinkt wordt aan een kapsalon.

De Hang Seng Index in Hongkong heeft de eerste handelsdag van de week afgesloten met een verlies van 3,4 procent. De SSE Composite Index, een beursindex van Shanghai, slikte een verlies van 0,9 procent.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20