Koers Bitcoin zakt naar laagste punt in anderhalf jaar: inflatiebrand VS slaat om zich heen

De marktwaarde van ’s werelds meest waardevolle digitale munt heeft maandag, in de Aziatische handel, een nieuwe tik gekregen. De prijs voor 1 Bitcoin zakte naar het laagste punt in 18 maanden tijd.

Waarom is dit belangrijk?

De schokkende inflatiecijfers van de Verenigde Staten (nieuw hoogtepunt in 4 decennia) die vrijdag werden bekendgemaakt, blijven wereldwijd doorklinken in risicovolle activa.

BTC tuimelde vandaag maar liefst 8,9 procent naar 24.903,49 dollar – zijn laagste koers sinds december 2020. Dat bericht het persagentschap Bloomberg. Andere cryptomunten liepen, in het kielzog van de Bitcoin, ook aanzienlijk terug. De MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index, die de prestaties volgt van 100 digitale munten, daalde met maar liefst 9,7 procent.

  • “Crypto’s blijven overgeleverd aan de genade van de Fed en zitten daarmee, samen met de Nasdaq en andere risicovolle activa, vast in een afschuwelijke situatie”, laat Antoni Trenchev, mede-oprichter van cryptolendingplatform Nexo door Bloomberg. De macro-economische situatie is ongezien, aldus Trenchev, en de angst op de markt is groot.
  • Ether – de op een na grootste digitale munt, gelieerd aan het netwerk Ethereum – daalde maar liefst 12 procent; het laagste niveau sinds februari 2021. Avalanche liep maar liefst 15 procent terug, Solana verloor 14 procent aan waarde, en Dogecoin 11 procent.
  • “Als Ethereum blijft bloeden in de richting van 1.200 dollar (het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde) worden de vooruitzichten voor andere altcoins nog somberder”, oppert Trenchev.

Vertrouwen verder ondermijnd

Cryptomunten zijn bijzonder hard getroffen door de nieuwe macro-economische situatie. Om de torenhoge inflatie in de VS (intussen 8,6 procent, of: het hoogste peil sinds 1981) het hoofd te bieden, voerde de Fed in mei de stevigste renteverhoging sinds 2000 door. Dit zorgt ervoor dat beleggers in risicovolle aandelen, die meestal floreren in een situatie waarbij de centrale bank veel geld in de economie heeft gepompt en de rente laag houdt, hun geld weghalen en elders stallen.

Twee zaken hebben het vertrouwen in de cryptomarkt verder ondermijnd: de ineenstorting van het Terra/Luna-ecosysteem vorige maand, en het feit dat geldschieter Celsius deze ochtend de geldopnames pauzeerde.

  • Zo kondigde Celsius eerder vandaag, in een blogpost, ook aan dat het ook zijn swap- en transferproducten zou pauzeren. De firma voorzag geen tijdschema voor het hervatten van de geldopnames.
  • “Wij werken met een enkelvoudige focus: het beschermen en behouden van activa om aan onze verplichtingen aan klanten te voldoen. Ons uiteindelijk doel is het stabiliseren van de liquiditeit en het zo snel mogelijk hervatten van opnames, swaps en overschrijvingen tussen rekeningen. Er ligt veel werk in het verschiet nu wij verschillende opties overwegen, dit proces zal tijd kosten, en er kunnen vertragingen optreden”, aldus de blogpost.

Sombere bull

Ook de bulls zien het somber in. Zo opperde de flamboyante techmiljardair annex Galaxy Digital-CEO Mike Novogratz vorige week woensdag dat maar liefst twee derde van de hedgefondsen die in cryptomunten beleggen, zullen failliet gaan als gevolg van de verkoopgolf die de aandelenmarkten overspoelt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20