“Wie enkel in Belgische aandelen belegt, boet aan rendement in”

De Belgische belegger is behoorlijk chauvinistisch. Zijn portefeuille bestaat voornamelijk uit aandelen uit eigen land. De broker Saxo waarschuwt dat het een slecht idee is om enkel aandacht te hebben voor Belgische effecten. “Een hoofdzakelijk op de thuisbasis gefocuste portefeuille leidt tot een scheef risicoprofiel”, klinkt het.

In het nieuws: De tien meest populaire aandelen bij de Belgische klanten van Saxo kleuren zwart-geel-rood. AB InBev, Ageas en Barco voeren die top 10 aan.

  • “Hoewel het verleidelijk is om vooral naar je eigen land en Belgische aandelen te kijken, is het belangrijk om overmatige blootstelling aan de Belgische economie te vermijden”, merkt Saxo op. “België is een klein land en wereldwijd zijn er zoveel meer opportuniteiten te vinden.”

Terugblik: 2023 toonde aan hoeveel rendement beleggers met uitsluitend Belgische aandelen in hun portfolio mislopen.

  • De Bel20 won vorig jaar slechts 0,2 procent. De Europese beurzen wonnen daarentegen in doorsnee 19 procent (volgens de Euro Stoxx 50). De best presterende Europese beurzen waren, uitgedrukt in euro, Cyprus (+53%), Boedapest (+44%) en Warschau (+43%).
  • In de eurozone deden enkel de beurzen van Bratislava (-6,4%) en Helsinki (-6,3%) het slechter dan de Brusselse aandelenmarkt.
  • In de Verenigde Staten won de S&P500 vorig jaar 24 procent en de Nasdaq zelfs 45 procent. Voor de Dow Jones bleef de winst beperkt tot 16 procent.

“Spits je niet enkel toe op aandelen”

Ook dit nog: Een onderzoek van Saxo toont ook aan dat iets meer dan de helft van de Belgische beleggers enkel aandelen in hun portfolio heeft. 38 procent van die groep belegt in slechts een of twee aandelenposities.

  • Dat zorgt er niet alleen voor dat hun portefeuille meer risico loopt, maar bovendien ook minder opbrengt. De broker berekende dat de portefeuillewaarde van wie slechts een of twee aandelen bezit tijdens de eerste maanden van dit jaar met gemiddeld 5,25 procent is afgenomen. Wie een belang heeft in twee of meer bedrijven, boekte tijdens diezelfde periode een kleine winst van gemiddeld 0,47 procent.
  • Belgen die daarentegen beleggen in aandelen en andere activaklassen, of uitsluitend in andere activaklassen, komen volgens het onderzoek van Saxo dit jaar al uit op een positief rendement van gemiddeld 5,45 procent.
  • Belgische beleggers die geen aandelen in hun portefeuille hebben, maar enkel andere activa en ETFs deden het de voorbije maanden nog beter: ze hadden een rendement van 7,23 procent. Die laatste groep maakt slecht een vijfde uit van de groep die in aandelen en andere activa of uitsluitend andere activa belegt.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer