Waarom word je soms belast op de meerwaarden als je een fonds of ETF verkoopt?

Wie belegt, wordt in ons land geconfronteerd met verschillende belastingen, waaronder de taks op beursverrichtingen en roerende voorheffing op de kapitaalopbrengsten. Op de meerwaarden bij verkoop word je normaal niet belast, maar de fiscus maakt soms een uitzondering.

Waarom is dit belangrijk?

Dit artikel is tot stand gekomen na een vraag van een lezer. Die vroeg zich af waarom hij belast werd op de meerwaarden toen hij een ETF verkocht. Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur die naar dit adres.

Context: Wanneer beslist de fiscus om de gerealiseerde meerwaarden bij verkoop van een fonds of ETF te belasten?

  • Om te beginnen, word je niet belast op de meerwaarde zolang je je beleggingen beheert "als een goede huisvader". Dat betekent onder meer dat je niet dagelijks dezelfde aandelen verhandelt om te speculeren op koersstijgingen, of in het geval van shorters op koersdalingen. Als de fiscus van oordeel is dat er sprake is van speculatie worden de meerwaarden belast als diverse i
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer