Wall Street-legende Jeremy Grantham waarschuwt voor de vierde “superzeepbel” – en heeft ook wat advies voor beleggers

De beleggingslegende voorspelde onlangs een nieuwe superzeepbel, die de S&P 500 met 43 procent zou kunnen doen dalen. Maar hij heeft ook wat constructiefs te melden.

“Wat ik zou doen is ervoor zorgen dat je een kasreserve hebt”, zei Grantham in een interview met Barron’s, gerapporteerd door de televisiezender Fox Business. “Er kunnen zich in de komende jaren geweldige koopkansen voordoen.”

De markthistoricus is een gerespecteerde stem in de VS. Hij voorzag de beurskrach van 2008 en het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2000. De derde superzeepbel waarnaar hij verwijst is de beurscrisis van 1929.

Voor hem bestaat de huidige superzeepbel uit een ongekende accumulatie van de aandelenmarkt, die uit het niets is ontstaan door extreem lage rentetarieven en hoge obligatiekoersen.

Enkele van zijn tips:

  • “Ik zou Amerikaanse aandelen proberen te vermijden. Het is de duurste markt (…). En er zijn een paar goedkope landen. Japan ziet er goedkoop uit, het VK is niet zo slecht.” Hij wijst ook op de opkomende markten.
  • “Als je Amerikaanse aandelen moet bezitten, ga dan voor hoge kwaliteit.”
  • “Ga voor blue chips. Vermijd schulden (…).” ‘Blue chips’ zijn aandelen van bedrijven met een goede reputatie.
  • “Onroerend goed is over de hele wereld te duur.” De belegger ziet hier het begin van een nieuwe zeepbel.

Samengevat: “Focus op goedkope landen, goedkope aandelen, vermijd de VS. En als je dan toch in de VS moet kopen, kies dan in hemelsnaam kwaliteitsaandelen en zorg voor een kasreserve.”

(lb, am)


Disclaimer: dit artikel dient uitsluitend te worden gelezen ter informatie en vormt geen beleggingsadvies.

Meer