Beursgoeroe Jeremy Grantham: “Nadat vierde ‘superzeepbel’ spat, zal S&P 500 met bijna 50 procent crashen”

In het kielzog van het spatten van een ‘superzeepbel’ zal de S&P 500, de grootste Amerikaanse beursindex, een daling van 50 procent kennen. Dat orakelt bearish topbelegger Jeremy Grantham.

Waarom is dit belangrijk?

Grantham is een op grote schaal gevolgd belegger en markthistoricus. Hij heeft een aanzienlijke staat van dienst in het identificeren van marktbubbels. Hij voorzag de marktdaling van 2008 en het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2000.

De markthistoricus heeft beleggers herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze gevangen zitten in een historische zeepbel, weet Business Insider. Grantham zegt dat de Amerikaanse benchmarkindex kan afglijden naar ongeveer 2.500 punten – wat een daling is van ruwweg 44% ten opzichte van de slotkoers van donderdag, en 48% ten opzichte van de piek in januari. De techaandelen-index Nasdaq Composite zou ondertussen een nog scherpere daling kunnen meemaken, meent Grantham.

“Superbubbel”

“Vorig jaar rond deze tijd leek het erop dat we een doorsnee zeepbel zouden kennen met de daaruit voortvloeiende doorsnee pijn voor de economie”, schrijft Grantham in een nota die donderdag werd gepubliceerd op de website van zijn vermogensbeheerder, GMO.

In ongeveer 4.000 woorden zet Grantham de redenen uiteen waarom hij ervan overtuigd is dat de nieuwste “superbubbel” zal knappen, net zoals zijn voorgangers in 1929, 2000 en 2008.

“In de loop van het jaar is de zeepbel opgeblazen tot de categorie van superbubbel, een van slechts drie die Amerikaanse aandelen in de moderne tijd hebben meegemaakt, en de potentiële pijn is dienovereenkomstig toegenomen.”

Wat alles volgens de ervaren belegger nog een pak erger heeft gemaakt, is hoe de beurszeepbel gepaard gings met extreem lage rentetarieven en hoge obligatiekoersen. Daarnaast is er nog bubbel in de huizenmarkt en een “beginnende” bubbel in grondstoffen.

Blue chips

Grantham wijst in zijn schrijven op de verhaasting van de bullmarkt in 2020 tot februari 2021, toen de Nasdaq een verbijsterende 58% steeg ten opzichte van 2019.

Hij stipt ook een voorval aan dat zich in 1929 en 2000 voordeed en dat zich vandaag opnieuw afspeelt: het onderpresteren van speculatieve aandelen terwijl blue chips, aandelen van bedrijven met goede naam, aan een klim beginnen.

Daarnaast noemt hij het “gekke investeerdersgedrag” bij, bijvoorbeeld meme-aandelen, als indicator voor een bubbel van historische proporties. Zijn conclusie: “Wanneer het pessimisme terugkeert op de markten, staan we voor de grootste potentiële markdown van waargenomen rijkdom in de geschiedenis van de VS.”

Japan

De beursgoeroe vergelijkt de huidige zeepbel met degene die Japan in de jaren 1980 kende. Het nakende onheil kwam hier door de samenvloeiing van twee activabubbels: onroerend goed en aandelen. In de VS daarentegen gaat het voor het eerst om drie grote activaklassen – aandelen, obligaties, vastgoed – en een vierde pseudoklasse – grondstoffen – tegelijk.

“En als de waarderingen in al deze activaklassen zelfs maar voor tweederde terugkeren naar historische normen, zal het totale vermogensverlies alleen al in de VS in de orde van grootte van 35 biljoen dollar liggen”, stelt hij.

Het advies van Grantham? “Vermijd Amerikaanse aandelen, beleg in waardeaandelen van opkomende markten en een aantal goedkopere ontwikkelde landen, zoals Japan”, klinkt het. “Plus: zorg voor wat cash voor flexibiliteit, evenals een beetje goud en zilver.”

(jvdh)

Meer