“Aandelenmarkt is gekker dan in 1929 en 2000”

De befaamde belegger Jeremy Grantham meent dat Amerikaanse aandelen zich in een “magnifieke zeepbel” bevinden. Hij zei tegen CNBC dat wat gebeurt op de aandelenmarkt op dit moment nog gekker is dan de speculatieve periodes voor de crashes in 1929 en 2000.

Waarom is dit belangrijk?

Grantham is een op grote schaal gevolgd belegger en markthistoricus. Hij heeft een aanzienlijke staat van dienst in het identificeren van marktbubbels. Hij voorzag de marktdaling van 2008 en het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2000.

“Aandelen zijn een prachtige zeepbel in de VS,” vertelde Grantham, mede-oprichter van vermogensbeheerfirma GMO, dinsdag aan CNBC. “Dit is veel gekker dan 1929 en 2000, naar mijn mening. We hebben aan al die voorwaarden voldaan. Dus nu kan het op elk moment losgaan. En het einde van een zeepbel is als het doden van een vampier.”

De belegger stipte aan dat bubbels meestal drie jaar klimmen en drie jaar dalen – zes jaar in totaal. De aandelenmarkt heeft zich snel hersteld van de pandemische schok, waarbij de S&P 500 in een tijdsbestek van enkele maanden helemaal is teruggeveerd vanaf de bodem van maart 2020. De brede aandelenbenchmark is tot nu toe met ongeveer 16 procent gestegen, ongeveer 4 procent onder de all-time high van begin september.

“Je hebt de bubbel van 1929, 2000 en vandaag. Dat zou perfect zijn, drie (bubbels) geperst in één eeuw,” aldus Grantham. “Ze voelen (alleszins) als bubbels. En ze hebben de neiging om ongeveer zes jaar te duren, en je meet ze vanaf het moment dat ze de trend verlaten tot het moment dat ze terug naar de trend gaan.”

“Aanfluiting van serieus beleggen”

Voor tekenen van een marktzeepbel wees Grantham op alles, van de meme-aandelenmanie, tot SPAC’s en tot cryptomunten.

“De meme-aandelen zijn gewoon een aanfluiting van serieus beleggen. We hebben nog nooit iets gezien dat dat evenaart,” zei Grantham. “Het ging om honderden miljoenen, niet om tientallen miljarden, wat de gekke SPAC’s deze keer (waard) zijn. Om nog maar te zwijgen van de Bitcoins van de wereld, die een paar biljoen dollar waard zijn, allemaal gebaseerd op het vertrouwen dat andere mensen zullen betalen voor wat jij hebt.”

Sterke verliezen dinsdag

De Amerikaanse aandelenmarkten herstelden woensdag, na de sterke verliezen een dag eerder, in een reactie op de stijgende energieprijzen en oplopende obligatierendementen. Dat schrijft ABM Financial News.

De Dow Jones Industrial Average verloor dinsdag 1,6 procent, de S&P 500 verloor 2,0 procent en de Nasdaq leverde 2,8 procent in, waarmee Wall Street zijn sterkste daling in maanden boekte.

Woensdag noteerden de beurzen echter weer hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 4.363,52 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent tot 34.428,46 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 14.535,47 punten. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20