Hall of Fame-belegger Rich Bernstein: “De markt zit misschien wel in de grootste zeepbel van mijn carrière”

Institutioneel belegger Richard Bernstein, decennialang aan de slag op Wall Street, heeft een waarschuwing geuit aan beleggers. Hij is erg kritisch over verschillende populaire activa, variërend van Big Tech tot Bitcoin en van Reddits meme-aandelen tot langlopende obligaties.

Waarom is dit belangrijk?

Beursexpert Bernstein is één van de 57 analisten opgenomen in de "Hall of Fame" van Institutional Investor. Als zo iemand spreekt, dan luisteren de markten aandachtig. Hij meent dat het hoogtijd is dat beleggers in de populairste aandelen van het moment hun portfolio beginnen te diversifiëren. Bernstein ziet veel donkere wolken aan de horizon, maar denkt ook niet dat het onweer erg lang duurt. Om te illustreren hoe hij de markt opnieuw ziet opkrabbelen, gebruikt hij een metafoor ... (zie hieronder)

“We zitten misschien wel in de grootste zeepbel van mijn carrière,” vertelde Bernstein, de CEO en CIO van Richard Bernstein Advisors, maandag aan zakenzender CNBC. Zijn waarschuwing impliceert dat de omvang groter is dan de dot-com- en huizenbubbels.

‘Kryptoniet voor deze zeepbel’

“De Fed (Amerikaanse centrale bank, red.) heeft het lange eind van de rentecurve zodanig vervormd dat we een heel natuurlijke reactie zien bij activa met een lange looptijd, die vervolgens een eigen leven gaat leiden,” zei Bernstein. “Iedereen die in deze langlopende activa zit, moet er vast van overtuigd zijn dat de langetermijnrente niet zal stijgen, want dat is het kryptoniet voor deze zeepbel.”

Bernstein meent dat de implosie nog gevaarlijker is dan in juni, toen hij waarschuwde dat Bitcoin een zeepbel was. De cryptomunt heeft zich sindsdien hersteld, maar is nog steeds ongeveer 20 procent gedaald in de afgelopen drie maanden.

Grondstoffen en energie

“Wanneer je in een bubbel terechtkomt, worden mensen erg bijziend. Ze kijken alleen naar een zeer klein universum van investeringen,” zei hij. “Mensen zeggen altijd tegen me ‘Oké. Nou, je bent zo slim. Wanneer gaat de zeepbel barsten?’ Het antwoord is dat niemand het weet.”

Bernstein, ook geroemd voor zijn werk als strategisch analist bij Merrill Lynch, beveelt aan om te diversifiëren naar aandelen met een prijszettingsvermogen in een inflatoire omgeving.

“Dat zou je het meest leiden naar grondstoffen, naar materialen, energie, dat soort dingen,” zei hij. “Ik vind het heel interessant dat energie de afgelopen zes of twaalf maanden in een grote bullmarkt heeft gezeten en dat iedereen zegt dat die onhoudbaar is. Bitcoin heeft in een grote bearmarkt gezeten en iedereen wacht tot het terugkomt.”

Wipplank

Ondanks zijn waarschuwing voor een bubbel van epische proporties voorspelt Bernstein geen totale ineenstorting van de markt. Hij ziet de markt als een wipplank.

“We balanceren tussen deze langlopende activa die zeer overgewaardeerd zijn en een zeepbel versus de rest van de wereld,” zei Bernstein. “Tenzij de liquiditeit zeer snel opdroogt, wat onwaarschijnlijk lijkt, is de kans op een grote bearmarkt waarschijnlijk veel kleiner dan mensen denken.”

De beurzen laten de laatste weken weer recordcijfers optekenen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20