‘The Big Short’-belegger Michael Burry waarschuwt voor ‘moeder van alle crashes’ in cryptomunten en meme-aandelen

Volgens de legendarische investeerder Michael Burry, bekend van de film “The Big Short”, stevenen we af op een gigantische crash van cryptovaluta en meme-aandelen. De cryptomarkt zou overbelast zijn door leningen en dat zal problemen opleveren, meent Burry.

Waarom is dit belangrijk?

De beheerder van het voormalige Scion-investeringsfonds voorspelde in 2005 dat de Amerikaanse vastgoedmarkt een zeepbel was die weldra zou crashen. Burry begon op de markt te wedden tegen overgewaardeerde hypotheken, in de overtuiging dat die de zeepbel zouden doen barsten. Hij kreeg gelijk in 2007, toen de vastgoedmarkt begon te stagneren, wat uiteindelijk in het najaar van 2008 leidde tot de kredietcrisis.

Burry is back: De baas van Scion Asset Management waarschuwde donderdag op Twitter dat er onheil te wachten staat voor kopers van cryptomunten en meme-aandelen.

  • “Alle hype en speculatie zorgt voor het ontstaan van de moeder van alle crashes,” tweette de legendarische investeerder. Inmiddels staat zijn Twitter-account opnieuw volledig blanco.
  • “Wanneer cryptomunten opeens biljoenen aan waarde zullen verliezen en meme-aandelen miljarden zullen verliezen, spreken we van verliezen die even groot zijn (als de economie) van volledige landen,” voegde Burry er nog aan toe.
  • Volgens Burry is de fear of missing out (FOMO) van mensen voor cryptomunten en meme-aandelen zo groot dat de activa werden opgeblazen tot onhoudbare niveaus. 
  • Tenslotte raadde de Scion-baas beleggers het ten stelligste af om geld te lenen voor “roekeloze” investeringen in cryptomunten.

Wat is dan het probleem met de cryptomarkt? Burry meent dat het probleem van de cryptomarkt ligt bij het opgebouwde “vreemd vermogen”, ofwel het totale aantal verplichtingen en schulden binnen de cryptowereld.

  • “Wie niet weet hoeveel schulden er zijn binnen crypto, weet niets van crypto”, zei Burry nog.
  • Burry wedde op de markt ook al via een ‘short’ van een half miljard dollar tegen Tesla.
  • ‘Short sellers’ verkopen massaal geleende aandelen in de hoop op een crash van de koers, zodat ze de aandelen goedkoop kunnen terugkopen en massale winst kunnen vergaren. Als die koers blijft stijgen, loopt dit plan volledig verkeerd af.
  • Burry ‘short’ ook meme-aandelen zoals GameStop, maar ook de beleggingsapp Robinhood, cryptomunten Bitcoin en Dogecoin, alsook de inflatie zelf.
  • De man was in januari deels verantwoordelijk voor de “short squeeze” van meme-aandeel GameStop, wat het begin markeerde van de hele memegekte dit jaar.

Lees ook:

Meer