SEC volgt volatiliteit meme-aandelen van dichtbij op

De meme-aandelen, zoals GameStop en AMC Entertainment, zijn opnieuw hot. Dat is ook de Amerikaanse toezichthouder SEC niet ontgaan. Die liet maandag weten dat het de volatiliteit van ‘enkele aandelen’ van dichtbij opvolgt.

De Amerikaanse beurswaakhond zei maandag dat het de wilde handel in meme-aandelen de laatste tijd nauwlettend in de gaten houdt om de stabiliteit van de markt te waarborgen.

Kleine beleggers beschermen

‘De SEC blijft de markt volgen in het licht van de aanhoudende volatiliteit van bepaalde aandelen om na te gaan of er sprake is van marktverstoringen, manipulatieve handel of ander wangedrag’, zei een woordvoerder van de toezichthouder maandag in een reactie aan CNBC. ‘Bovendien zullen wij optreden om kleine beleggers te beschermen indien schendingen van de federale effectenwetgeving worden vastgesteld.’

Dat de SEC nu naar buiten komt met zo’n mededeling is geen verrassing. De afgelopen weken is de handel in meme-aandelen opnieuw stevig toegenomen. De beleggers hebben onder meer hun zinnen gezet op GameStop, AMC Entertainment en Blackberry. Dergelijke aandelen springen in het oog van de memebeleggers omdat ze veel shortposities tellen. Beleggers proberen met een gezamenlijke inspanning die aandelen de hoogte in te jagen om zo de shorters uit de markt te prijzen. Dat wordt ook een short squeeze genoemd.

Wat is ‘short selling’?

‘Short sellers’ lenen aandelen om daarna te speculeren op een koersdaling. Bij de techniek verkoop je massaal geleende aandelen in de hoop op een crash van de koers, zodat je de aandelen goedkoop kan terugkopen en de winst kan opstrijken. Als de koers echter blijft stijgen, pakt de strategie helemaal verkeerd uit. Want dan dreigen de short sellers zwaar verlies te lijden.

AMC was vorige week één van de populairste meme-aandelen. Het aandeel van de Amerikaans cinemaketen is tussen dinsdag en woensdag gestegen met maar liefst 140 procent tot 62,55 dollar. Sindsdien heeft het aandeel wat terrein verloren, maar is het nog altijd 56,62 dollar waard. Dat is 2.740 procent meer dan begin dit jaar.

Niet de eerste short squeeze

Het is niet de eerste keer dat beleggers zich aan een short squeeze wagen. Eind januari hadden particuliere beleggers afgesproken, voornamelijk via de Redditpagina Wallstreetbets, om samen aandelen te kopen om zo shorters uit de markt te prijzen. Zo was het aandeel van de Amerikaanse gamewinkelketen GameStop op 27 januari maar liefst 347,5 dollar waard, oftewel 1.900 procent meer dan begin dit jaar. Op dit moment betaalt u 274 dollar voor een aandeel van Gamestop. Dat is 68 procent meer dan bij het begin van de maand mei.

In januari beloofde de SEC al om de particuliere beleggers te beschermen en acties van makelaars die beleggers kunnen benadelen of anderszins hun vermogen om bepaalde effecten te verhandelen, onrechtmatig kunnen belemmeren, kritisch te bekijken. Robinhood kwam begin februari onder vuur te liggen omdat het de handel in bepaalde aandelen, zoals GameStop, tijdelijk had opgeschort.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20