Aandelen GameStop en AMC Entertainment schieten hoger: is er opnieuw sprake van een short squeeze?

Wall Street is dinsdag dicht bij huis gebleven. Dat neemt niet weg dat er enkele opvallende koersbewegingen waren op de Amerikaanse beurzen. Zo zijn de koersen van enkele meme-aandelen, waaronder GameStop en AMC Entertainment, fors hoger geschoten.

Het aandeel van GameStop is dinsdag 16,3 procent hoger geschoten tot 209 dollar, het hoogste punt sinds midden maart. Ook enkele andere meme-aandelen hadden de wind in de zeilen. Zo is het aandeel van AMC Entertainment net geen 20 procent gestegen. Daarmee is het aandeel er voor de eerste keer sinds 19 maart in geslaagd om de kaap van 200 dollar te ronden.

Nieuwe short squeeze?

Dat zijn forse winsten voor een beursdag waarop de belangrijkste indexen dicht bij huis zijn gebleven. De Dow Jones heeft dinsdagavond 0,25 procent verloren en de S&P500 ging 0,2 procent lager. De Nasdaq won 0,1 procent.

GameStop en AMC Entertainment waren in januari de geliefkoosde aandelen van het legertje Reddit-beleggers dat schuilgaat achter Wallstreetbets. Die beleggers hebben toen massaal aandelen van die bedrijven gekocht om zo de shorters – beleggers die via geleende aandelen inspelen op een koersdaling – uit de markt te prijzen. Dat is een zogenaamde short squeeze. Op het hoogtepunt was het aandeel van bijvoorbeeld Gamestop 347 dollar waard. Dat was 1.900 procent hoger dan bij het begin van het jaar.

De aandelen van onder meer GameStop en AMC Entertainment zitten als sinds vorige week in de lift. De koersstijgingen zijn er gekomen nadat de cryptomunten heel wat terrein hebben verloren. Niet toevallig zijn cryptomunten en meme-aandelen zeer populair bij particuliere beleggers. Het zou dus kunnen dat sommige particuliere beleggers tijdens de correctie op de cryptomarkt hun munten hebben verkocht om opnieuw te investeren in onder meer GameStop.

Zware verliezen voor shorters

Sommige leden van Wallstreetbets en Twittergebruikers zijn er dan weer van overtuigd dat er opnieuw sprake is van een short squeeze. Volgens het analysebedrijf Astec Analytics waren er op 24 mei welgeteld 14,76 miljoen aandelen uitgeleend. Dinsdag werden er maar liefst 14 miljoen aandelen verhandeld, wat meteen de drukste handelsdag sinds midden april was. Ongeveer 129 miljoen aandelen van AMC Entertainment waren op 24 mei uitgeleend.

Hoe dan ook hebben de forse stijgingen van gisteren de shorters diep in hun portefeuille geraakt. Het analysebedrijf Ortex berekende dat beleggers die inspeelden op een koersdaling van GameStop sinds begin mei al 607 miljoen dollar hebben verloren. Shorters op AMC Entertainment hebben tijdens diezelfde periode 442 miljoen dollar verloren. In totaal gaat het over een verlies van iets meer dan 1 miljard dollar.

Peter Hillerberg, medeoprichter van Ortex, merkt op dat de plotse prijsstijgingen shorters ertoe kunnen aanzetten om hun posities te sluiten door aandelen terug te kopen. Dat doet de vraag toenemen, waardoor de prijs verder stijgt.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20