Bitcoin dondert weer lager na tweede Chinese uithaal in een week

De prijs van Bitcoin maakte vrijdagnamiddag een flinke duik na een nieuw statement van de Chinese overheid over een strengere aanpak van de cryptomunt.

De verklaring van Peking gaat niet specifiek over Bitcoin, maar over de stabiliteit van het financieel systeem in het algemeen. De vermelding van de cryptomunt in de tekst was evenwel voldoende om nieuwe schokgolven te veroorzaken in de wereldwijde Bitcoinhandel.

De koers dook in een eerste reactie meteen 10 procent lager, van meer dan 41.000 dollar tot circa 37.000 dollar. Het duidt op de toegenomen zenuwachtigheid op de cryptomarkt, al is zo’n koersverschil bij de grillige cryptomunten niet helemaal ongewoon.

Bitcoin mining

In de verklaring zeggen de Chinese vice-premier Liu He en de Staatsraad dat strengere regelgeving nodig is om het financiële systeem te beschermen. Peking is van plan de delving (‘mining’) en de handel van Bitcoin harder aan te pakken om ‘een besmetting van individuele risico’s naar de bredere maatschappij te vermijden’.

‘Het is noodzakelijk om de goede werking van de aandelen-, obligatie- en valutamarkten te handhaven, de illegale effectenactiviteiten hard aan te pakken en illegale financiële activiteiten streng te bestraffen’, staat nog te lezen.

Eerder deze week leidde een andere waarschuwing van de Chinese autoriteiten tot een ‘zwarte woensdag’ voor cryptomunten, met zware koersverliezen voor vrijwel alle populaire munten.

Lees ook: Hongkong wil handel in cryptomunten verbieden, tenzij u rijk bent

Meer