Hongkong wil handel in cryptomunten verbieden… tenzij u rijk bent

De Hongkongse overheid overweegt al maandenlang een verbod op cryptomunten. Uiteindelijk lijkt de regering de weg van hardhandige regulatie op te willen gaan. Wie niet genoeg geld heeft, zal het gebruik van cryptomunten binnenkort op zijn buik kunnen schrijven. En dat voor de stad die decennialang de internationale lijsten over economische vrijheid domineerde.

De financiële tak van de Hongkongse overheid heeft vrijdag eindelijk een besluit genomen over het lot van cryptomunten in de speciale administratieve regio van China. Daar werd al sinds november 2020 hartstochtelijk over gedebatteerd binnen de Wetgevende Raad van de stad.

Een verbod op crypto komt er niet van, maar het dat evengoed kunnen zijn. De regering wil de stad een bijzonder draconische regulering op digitale munten opleggen. Een strak keurslijf dat de gewone beleggers in het vizier neemt. Want enkel wie genoeg geld in zijn beleggersportfolio heeft steken zal nog mogen investeren in crypto, als de regering haar zin krijgt.

Enkel personen die in aanmerking komen als ‘professionele’ beleggers zouden onder de regulering cryptomunten mogen verhandelen. Het prijskaartje om tot die klasse te behoren? 8 miljoen Hongkongse dollar, ofwel 845.000 euro. Zoveel geld moet er in het beleggersportfolio van een persoon zitten om niet afgestraft te worden.

De overgrote meerderheid van de Hongkongse bevolking zou met deze regulering dus worden afgesneden van de cryptowereld. Volgens cryptokrant Cointelegraph gaat het zelfs om 93 procent van alle 7,5 miljoen Hongkongers.

De stad die een schaduw van zichzelf is geworden

Om de dingen nog erger te maken is de Hongkongse overheid ook op zoek naar manieren om de licentie van erkende cryptobeurzen te vermorzelen, weet Cointelegraph nog.

Het is dan ook niet toevallig dat Hongkong dit jaar uit de Index of Economic Freedom is gesmeten. Nochtans stond de stad voorheen 26 jaar lang onbetwistbaar bovenaan die lijst. Enkel 2020 was een uitzondering, toen Singapore even de kroon overnam.

Hongkong staat nu bekend als de stad die zijn eigen mondige ondernemers en jeugd voor de rechter sleept wegens kritiek en de torenhoge huurprijzen op zijn vastgoedmarkt enkel kon verlagen door de bevolking weg te jagen.

Als Hongkong deze regulering op crypto doorvoert, is de stad echt definitief een schaduw van zichzelf geworden.

(evb)

Meer