Huurprijs in Hongkong zakt eindelijk… omdat bewoners wegvluchten

De vastgoedmarkt van Hongkong, met zijn torenhoge huur (gemiddeld 60 dollar per vierkante meter per maand) kampt met een recordaantal lege appartementen en een huurprijs die eindelijk zakt. De oorzaak? De bevolking ontvlucht de stad massaal naar het Verenigd Koninkrijk op overzeese paspoorten.

Duizenden Hongkongers proberen het Aziatische handelscentrum te ontvluchten voor betere oorden. Ze doen dat om uit de kluwen van de Chinese overheid te ontsnappen, die de stad zelf onttroonden als een vrijhaven voor vrije meningsuiting en open handel in Azië. Dit gebeurde via een volledige omwenteling van de Hongkongse basiswet en de aanname van een Nationale veiligheidswet. Vooral die laatste is eigenlijk een verdoken wet om activisten en opstandige stemmen in de publieke ruimte van Hongkong te muilkorven.

Westerse oorden zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië, waar zich in het verleden al grote Kantonees sprekende diaspora hebben genesteld, vormen populaire toevluchtsoorden. Verschillende Hongkongers zullen het statuut van British National Overseas (BNO) aanvragen om vooral het VK binnen te geraken. China probeert die leegloop al enige tijd tegen te houden door het BNO niet meer officieel te erkennen als reisdocument. 

Maar duizenden Hongkongers zullen nog steeds proberen via andere manieren het VK te bereiken terwijl ze de aanvraag van het BNO in gang zetten.

Door de dreigende leegloop zakten de beruchte huurprijzen van Hongkong in 2020 voor het eerst sinds jaren en kwamen er al een groot aantal appartementen leeg te staan. Het lijkt er op dat de Chinese overheid eindelijk een oplossing heeft gevonden voor het huisvestingsprobleem in Hongkong… door haar onderdanen weg te jagen.

De ‘Exodus’ in cijfers

Volgens schattingen van persagentschap Bloomberg zullen er in Hongkong 66.683 woningen leeg komen te staan dit jaar. Vorig jaar waren dat er nog 52.370. Er zouden sinds 2003 niet meer zoveel huizen meer hebben leeggestaan. Toen was dat het geval omdat er nog veel nieuwe sociale woonblokken werden bijgebouwd door de overheid.

De gezinnen die in die 11,737 bijkomende leegstaande appartementen woonden, wijken voornamelijk uit naar het VK, meent het onderzoek door Bloomberg. Op dit moment is er al een stijging van 1 procent van leegstaande woonsten op te merken in de stad. Die zou dit jaar nog kunnen stijgen naar 5,2 procent, weet Bloomberg.

De gemiddelde huur in Hongkong en de omliggende New Territories zakte vorig jaar al met 6 procent. Die zou nog eens met 10 procent kunnen zakken dit jaar door de leegloop.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20