Hongkong verdwijnt uit ranglijst economische vrijheid

Jarenlang werd de Index of Economic Freedom, die jaarlijks wordt opgesteld door de Amerikaanse Heritage Foundation, aangevoerd door Hongkong. Omdat Peking de stad nu in de greep houdt, heeft de denktank Hongkong uit de lijst geschrapt. 

De Heritage Foundation, een conservatieve Amerikaanse denktank, publiceert jaarlijks een internationale ranglijst van de economische vrijheid waarin berekend wordt hoe gunstig de regelgeving en wetten zijn van bepaalde landen en gebieden voor het bedrijfsleven. 

In de afgelopen 26 jaar stond Hongkong bovenaan de lijst, behalve in 2020 toen Singapore de traditionele nummer één onttroonde. Maar wanneer de ranglijst voor 2021 op donderdag wordt bekendgemaakt, zal Hongkong zijn plaats niet heroveren. 

‘Het verlies aan politieke vrijheid en autonomie dat Hongkong de afgelopen twee jaar heeft geleden, heeft ervoor gezorgd dat deze stad in veel opzichten bijna niet meer te onderscheiden is van andere grote Chinese handelscentra zoals Shanghai en Peking’, schrijft Edwin Feulner, oprichter van de Heritage Foundation, in de Wall Street Journal.

‘De banden (van Hongkong, red.) met Peking worden steeds meer in staal gesmeed’, vervolgt Feulner, eraan toevoegend dat de ‘tradities van het Engels gewoonterecht, de vrijheid van meningsuiting en de democratie van vóór de overdracht aanzienlijk zijn verzwakt’.

Demonstraties in 2019

In 2019 kwamen demonstranten massaal op straat tegen de omstreden uitleveringswet, die het mogelijk maakt verdachten uit Hongkong uit te leveren aan China. Die onrust leidde ertoe dat Hongkong voor het eerst sinds de oprichting in 1995 zijn toppositie op de ranglijst van de Heritage Foundation in 2020 verloor.

Edward Yau, de secretaris voor handel en economische ontwikkeling in Hongkong, voorspelde toen dat de stad weer spoedig aan de top van de ranglijst zou staan. ‘Ik kan met een gerust hart zeggen dat de omstandigheden die Hongkong lange tijd tot een plaats met een hoge mate van economische vrijheid hebben gemaakt, niet zullen veranderen door wat we in het verleden hebben meegemaakt’, liet hij optekenen. 

In plaats daarvan wordt Hongkong – en vanaf dit jaar ook buur Macau – gerekend tot China, dat momenteel op plaats 107 staat, tussen Oeganda en Oezbekistan. Dat is een sectie waarin economieën door de Heritage Foundation als ‘meestal onvrij’ worden bestempeld.  (mah)

Lees ook:

Meer