Mormonen virtueel miljoenen rijker dankzij belegging in GameStop-aandelen

De investeringstak van de Mormoonse kerk heeft vorig kwartaal een meerwaarde van 900 procent behaald op het aandeel GameStop. Ook verhoogde de kerk fors haar beleggingen in autobouwer Tesla.

  • De Mormoonse kerk was wellicht de meest verrassende winnaar van de GameStop short squeeze. De religieuze instelling behaalde een meerwaarde van 900% op het meme-aandeel in het afgelopen kwartaal, zo blijkt uit documenten ingebladerd door Business Insider.
  • Ensign Peak Advisors – de geheimzinnige en 100 miljard dollar wegende investeringstak van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen – kocht 46.000 GameStop aandelen in het vierde kwartaal van 2020.
    • Het belang is in waarde gestegen van minder dan 900.000 dollar tot 8,7 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar. Dit dankzij de koers van GameStop die in januari een hoge vlucht nam en sindsdien hoog is gebleven.
    • De hausse van het GameStop-aandeel van minder dan 19 dollar naar 190 dollar vorig kwartaal katapulteerde het ook van Ensigns 1.452ste meest waardevolle aandeel naar nummer 455 op de lijst. De spectaculaire waardevermeerdering blijft grotendeels intact: het aandeel staat vandaag op ongeveer 175 dollar.

Tesla-rage

Ensign heeft ook ingespeeld op de Tesla-rage en heeft haar belang in Elon Musks bedrijf in de loop van vorig jaar met ongeveer 3.500% verhoogd, tot 467.000 aandelen. Vorig kwartaal versterkte het fonds zijn positie met nog eens 39% tot bijna 650.000 aandelen.

Het Tesla-belang van het fonds was eind maart $433 miljoen waard, waarmee het Ensigns 15e grootste belang werd. Drie maanden eerder stond het nog 22e op de lijst.

Ensign heeft vorig kwartaal alle vier zijn grootste belangen afgebouwd, maar had nog wel belangen van 2 miljard dollar in Apple en Microsoft, en posities van meer dan 1 miljard dollar in Amazon en Alphabet. 

Met name het belang in Warren Buffetts Berkshire Hathaway werd met 21% verminderd, waardoor het bedrijf van de beroemde investeerder van de 14e naar de 22e plaats zakte.

Polygamie

De Mormoonse kerk heeft haar hoofdzetel in Salt Lake City, hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah. Net zoals voor een rooms-katholiek alle wegen naar Rome leiden, doen alle wegen van Salt Lake City dit letterlijk naar de Mormoonse tempel. De stad is immers opgebouwd rond het plein met het gebedshuis.

Mormonen zijn lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Deze ‘restaurationistische’ vorm van het christendom werd op 6 april 1830 in Fayette (New York, VS) boven het doopvont gehouden. Restaurationisme geldt als een ‘streven naar het herstel van het oorspronkelijke christendom’. Profeet Joseph Smith kon in de 19de eeuw slechts een handjevol volgelingen inspireren. Inmiddels telt De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen meer dan 15 miljoen leden wereldwijd.

Controversieel: Joseph Smith had op z’n minst 33 vrouwen. Toen Utah, waar de mormonen gevestigd zijn, zich aan de Verenigde Staten wilde hechten, bleek het praktiseren van polygamie een heikele kwestie. Amerikanen vonden het verwerpelijk, waardoor de publieke opinie zich tegen mormonen keerde. Sindsdien wordt polygamie officieel verworpen en alleen door fundamentalistische sektes gepraktiseerd.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20