Hoeveel is het aandeel van GameStop eigenlijk echt waard?

Het aandeel van GameStop heeft er op zijn zachtst gezegd een turbulente rit opzitten. Na een recordhoogte van bijna 350 dollar eind januari is het aandeel vandaag 60 dollar waard. Volgens analisten is dat nog steeds te veel.

GameStop was de afgelopen weken alomtegenwoordig in de media. Het aandeel van de gamewinkelketen schoot in januari maar liefst 1.600 procent hoger. Aan de basis van die stevige hausse lagen geen goede kwartaalresultaten of positieve vooruitzichten. Neen, een groep kleine beleggers die zich verenigden in de Reddit-groep Wallstreetbets waren verantwoordelijke voor die immense koersstijging.

Krankzinnige gebeurtenis

Die beleggers wouden hefboomfondsen met een shortpositie op het aandeel, zoals Melvin Capital, opzadelen met immense verliezen. Door massaal aandelen op te kopen, steeg de koers en waren die hefboomfondsen genoodzaakt om hun posities van de hand te doen. Een stijgende koers is namelijk nefast voor iemand die een shortpositie heeft ingenomen. Die speculeert immers op een koersdaling.

‘Ik werk al meer dan 20 jaar op Wall Street en wat er met GameStop gebeurt, is het meest krankzinnige dat ik ooit in mijn hele carrière heb gezien’, laat Anthony Chukumba, de managing director bij de investeringsbank Loop Capital, in een reactie weten aan het persagentschap Reuters.

Door de opvallende koersbewegingen van GameStop de afgelopen weken is het misschien niet meer duidelijk hoeveel het aandeel in principe waard is. Volgens analisten die het aandeel van dichtbij opvolgen is 13,44 dollar een eerlijke prijs. Dat is 78 procent minder dan de huidige koers.

Volgens Chukumba is het aandeel van de gamewinkelketen maximaal 10 dollar waard. ‘Een short squeeze is niets nieuws onder de zon, maar het gebeurt zelden dat een aandeel zo afwijkt van de intrinsieke waarde van een bedrijf’, klinkt het.

Transformatie GameStop

De kern van de zaak is of de onderneming in staat zal zijn over te schakelen op digitale verkoop zonder haar winstgevende handel in tweedehandsspelletjes te verliezen, die met brutomarges van ongeveer 50 procent veruit haar meest lucratieve bedrijfssegment is.

‘In de meest optimistische scenario zou een aandeel van GameStop 125 dollar waard zijn’, laat Colin Sebastian, analist bij de investeringsbank Robert W. Baird & Co weten. ‘Dat zou alleen mogelijk zijn als GameStop de marges opkrikt door jaarlijks 500 miljoen dollar te besparen en zijn 2.500 fysieke locaties te sluiten. Dat terwijl de keten haar marktaandeel moet behouden tegenover concurrenten zoals Best Buy Co Inc en Target Corp.’ Volgens de analist is de kans dat dat gebeurt 5 procent.

‘Het is veel waarschijnlijker dat GameStop zal profiteren van een snellere groei van de e-commerce terwijl het winkels sluit in een vertraagd tempo met een tragere uitrol van nieuwe diensten, waardoor de aandelen 13 dollar per stuk waard blijven’, vervolgt de analist.

‘Een scenario waarbij GameStop al zijn klanten verliest en het aandeel in principe 0 dollar waard is drie keer meer waarschijnlijk dan het scenario waarbij de gamewinkelketen zichzelf heruitvindt als digitale winkel’, aldus Sebastian.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20