Crash GameStop: Hadden Reddit-beleggers zware verliezen kunnen voorkomen door naar beursgeschiedenis Volkswagen te kijken?

Verschillende Reddit-beleggers die aandelen van GameStop gekocht hebben, worden nu opgezadeld met stevige verliezen. Het is nochtans niet de eerste keer in de beursgeschiedenis dat een stevige hausse na een short squeeze vrijwel meteen wordt opgevolgd door een correctie.

Na de stevige hausse vorige week ziet de situatie er vandaag allesbehalve rooskleurig uit voor de Reddit-beleggers van Wallstreetbets. Tussen 29 oktober en 5 februari is het aandeel van GameStop gezakt van 325 naar 64 dollar.

Short squeeze bij Volkswagen

Veel experts zagen die crash aankomen. Alhoewel de actie van het legertje Reddit-beleggers op zijn zachts gezegd opmerkzaam was, was het niet de eerste keer dat de aandelenmarkten te maken kregen met een short squeeze. In 2008 deed er zich iets gelijkaardigs voor bij Volkswagen.

In oktober van dat jaar was het aandeel van de Duitse autoconstructeur in twee dagen tijd bijna vijf keer meer waard. Volkswagen was toen zelfs even het grootste bedrijf in de wereld.

De opvallende rally werd ingezet na de onverwachte aankondiging op 26 oktober 2008 dat Porsche zijn belang in Volkswagen had vergroot tot 74 procent. Dat bericht kwam voor veel hefboomfondsen als een verrassing. Zij hadden namelijk een shortpositie in Volkswagen genomen. Er was toen veel pessimisme over de toekomst van de Duitse autobouwer.

De shorters leken op het eerste gezicht gelijk te hebben. Tussen 15 oktober en 24 oktober was de koers van het aandeel gehalveerd. Maar toen moest de grote surprise nog komen. Een persbericht dat Porsche op een zondagnamiddag de wereld instuurde, sloeg de beleggers met verstomming. De shorters vluchtten toen naar de uitgang, met alle gevolgen van dien. Door hun posities van de hand te doen, kochten ze massaal aandelen van Volkswagen op.

Op maandag 27 oktober schoot het aandeel van Volkswagen na het luiden van de openingsbel omhoog tot 348 euro, of 66 procent hoger dan bij de sluiting op vrijdag. Het aandeel sloot die handelsdag 149 procent hoger af op 517 euro.

Tot 1.000 euro

Voor de shorters die toen hun positie hebben aangehouden, moest het ergste nog komen. De daaropvolgende dinsdag flirtte het aandeel van de autoconstructeur zelfs even met de grens van 1.000 euro om dan uiteindelijk te zakken tot 940 euro.

Het beursfeestje bleef weliswaar niet lang duren. Na het hoogtepunt op 28 oktober viel het aandeel de vier daaropvolgende dagen terug met 58 procent. Een maand later noteerde het aandeel 70 procent lager dan op het topmoment, volgens Factsets, een bedrijf voor financiële gegevens en software.

‘We zien telkens hetzelfde patroon bij short squeezes: snelle stijgingen gevolgd door een even snelle daling’, verduidelijkt Lindsey Bell, hoofd beleggingsstrategie bij Ally Invest in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. ‘De aandelen die betrokken geraken bij een short squeeze kunnen zonder aanleiding heftig bewegen, en het tij kan snel keren. En wanneer de squeeze gedaan is, probeert iedereen op hetzelfde moment te verkopen.’

Dat laatste was normaal gezien niet de bedoeling van de Reddit-beleggers. Verschillende leden hebben meermaals opgeroepen om de aandelen zo lang mogelijk aan te houden. Zo werden er koersdoelen van 500 tot zelfs 1.000 dollar naar voren geschoven. Zelfs nu worden er nog massaal berichten in de Reddit-groep Wallstreetbets geplaatst met de vraag om de aandelen niet te verkopen. Wie dat doet, loopt het risico nog meer geld te verliezen als de aandelen verder dalen.

Gamespot in de voetsporen van Netflix?

Volgens experts is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de koers van het aandeel van GameSpot opnieuw een weerspiegeling is van de realiteit. Het is nu aan de gamewinkelketen om te sleutelen aan het bedrijfsmodel zodat het bedrijf klaar is voor de toekomst. Sommigen maken de vergelijking met Netflix die de omschakeling heeft gemaakt van dvd’s aan huis leveren naar streamen.

Het grote verschil met Volkswagen is dat de de particuliere beleggers aan de basis stonden van de short squeeze van GameStop. Zij hadden als doel om de grote hefboomfondsen op de knieën te krijgen. Daar zijn ze ook grotendeels in geslaagd. Uit cijfers van het analysebedrijf S3 Partners blijkt dat het aantal geshorte aandelen van GameStop is gehalveerd. Voorts heeft Melvin Capital, een van de hefboomfondsen die de beleggers viseerden, in januari 53 procent van zijn waarde verloren.

Vraag is of ze hun kruistocht tegen de hefboomfondsen zullen verderzetten door andere aandelen te shorten. Zo is bijvoorbeeld AMC nog zo’n aandeel die de beleggers van Wallstreetbets in het vizier hebben genomen. Al zit ook de koers van die cinemagroep nu in een neerwaartse spiraal. In de Reddit-groep waren er begin deze week ook oproepen om massaal zilver te kopen, maar niet alle forumleden leken daar een voorstander van te zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20