Na de knotsgekke koersstijgingen van GameStop en AMC: welke aandelen kunnen nog in het vizier van de Reddit-beleggers komen?

De hausse van enkele memeaandelen, waaronder GameStop en AMC Entertainment, doet veel beleggers terugdenken aan de short squeeze van januari. Toch zijn de aandelen van GameStop en AMC Entertainment niet de meest geshorte aandelen op de Amerikaanse aandelenmarkt.

AMC Entertainment heeft een waanzinnige beursdag achter de rug. Het aandeel van de Amerikaanse cinemaketen schoot woensdag maar liefst 95 procent hoger, of zowat een verdubbeling in amper één dag. Door die stijging is de marktwaarde van het bedrijf opgelopen tot 33 miljard dollar. Ook het aandeel van GameStop is stevig in het groen geëindigd. Het aandeel steeg met 13,3 procent.

Reddit-beleggers laten opnieuw van zich horen

De aandelen van onder meer AMC Entertainment en GameStop liggen goed in de markt bij de Reddit-beleggers. Zij richten hun pijlen op aandelen die populair zijn bij de shorters. Door massaal aandelen te kopen hopen de beleggers de prijs van de aandelen gevoelig te verhogen om zo de shorters te dwingen hun posities van de hand te doen. Zo zijn de beleggers achter Wallstreetbets er eind januari in geslaagd om het aandeel van GameStop te doen stijgen tot ruim 347 dollar. Bij de start van 2021 was het aandeel 17,25 dollar waard.

De nieuwe short squeeze is sinds vorige week aan de gang. Uit cijfers van het databedrijf S3 partners blijkt dat beleggers met een shortpositie op de Amerikaanse cinemaketen AMC Entertainment in de week van 24 mei maar liefst 1,2 miljard dollar verloren hebben.

Wat is ‘short selling’?

‘Short sellers’ lenen aandelen om daarna te speculeren op een koersdaling. Bij de techniek verkoop je massaal geleende aandelen in de hoop op een crash van de koers, zodat je de aandelen goedkoop kan terugkopen en de winst kan opstrijken. Als de koers echter blijft stijgen, pakt de strategie helemaal verkeerd uit. Want dan dreigen de short sellers zwaar verlies te lijden.

Meest geshorte Amerikaanse aandelen

Ondanks het feit dat de aandelen van AMC Entertainment en GameStop de geliefkoosde investeringen zijn van de Reddit-beleggers, zijn het niet de meest geshorte aandelen op de Amerikaanse beurs. Dat blijkt uit cijfers van de financiële nieuwssite Zero Hedge. Volgens de analyse van de site behoren GameStop en AMC Entertainment zelfs niet tot de top 30 van meest geshorte aandelen.

Dit zijn volgens Zero Hedge de meest geshorte Amerikaanse aandelen:

  • Workhorse Group: 41,3 procent van de aandelen wordt geshort
  • IGM Biosciences: 37,7 procent van de aandelen wordt geshort
  • GTT Communications: 36,9 procent van de aandelen wordt geshort
  • The GEO Group: 34,9 procent van de aandelen wordt geshort
  • Esperion Therapeutics: 34,8 procent van de aandelen wordt geshort
  • Bed Bath & Beyond: 33 procent van de aandelen wordt geshort
  • DermTech: 32,9 procent van de aandelen wordt geshort
  • Fulgent Genetics: 32,8 procent van de aandelen wordt geshort

Lees ook:

Meer