1,2 miljard dollar verlies in één week tijd voor shorters AMC

De zogenaamde memeaandelen hadden afgelopen week de wind in de zeilen. Volgens verschillende analisten was er opnieuw sprake van een short squeeze. Uit gegevens van het databedrijf S3 partners blijkt dat beleggers met een shortpositie op de Amerikaanse cinemaketen AMC Entertainment afgelopen week 1,23 miljard dollar hebben verloren.

Sinds de start van de week is het aandeel van AMC 112 procent hoger geschoten tot 26,12 dollar. Op het hoogtepunt was het aandeel 33,96 dollar waard, oftewel 176,5 procent meer dan bij de start van de week. In vergelijking met de start van het jaar is het aandeel zelfs gestegen met 1.200 procent.

Memeaandelen opnieuw in de lift

Ook verschillende andere memeaandelen, zoals GameStop en Blackberry, hebben afgelopen week heel wat terrein gewonnen. Het aandeel van GameStop is in één week tijd met 26,4 procent hoger geschoten tot 222 dollar. Het aandeel van Blackberry deed er 17,6 procent bij en is nu 10,07 dollar waard.

AMC was vrijdag veruit het meest verhandelde aandeel op de New York Stock Exchange met meer dan 650 miljoen aandelen die van eigenaar veranderden. Het gemiddelde handelsvolume over 30 dagen ligt net boven de 100 miljoen aandelen, volgens FactSet. Met 450 miljoen uitstaande aandelen veranderde het hele bedrijf bijna 1,5 keer van eigenaar tijdens de vrijdaghandel.

Short squeeze

Veel beleggers hebben afgelopen weken hun shortposities afgesloten na de hausse van AMC eerder die week. Het bedrijf heeft volgens S3 Partners een short float van ongeveer 20 procent. Dat terwijl dat voor het gemiddelde Amerikaanse beursbedrijf 5 procent is. Bij een forse prijsstijging worden die beleggers gedwongen om hun verliezen te beperken door aandelen van het geshorte bedrijf terug te kopen. Een shorter leent namelijk aandelen om die onmiddellijk te verkopen met de hoop dat die het op een later tijdstip tegen een lagere prijs kan terugkopen. We spreken van een short squeeze zodra beleggers een aandelenkoers bewust de hoogte in jagen om de shorters uit de markt te prijzen.

In januari was er ook al sprake van een short squeeze. Het aandeel van GameStop is bijvoorbeeld in de week van 25 januari in slechts enkele dagen gestegen van 77 tot 347,5 dollar. Dat was een stijging van maar liefst 352 procent. Ook het aandeel van AMC werd toen de hoogte ingejaagd. Het aandeel is toen 350 procent hoger geschoten tot 19,9 dollar. Silver Lake Group LLC, een investeringsmaatschappij die deels eigenaar is van AMC, heeft toen voor 600 miljoen dollar aan converteerbare obligaties omgezet in aandelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20