Bearish: Investeerder Michael Burry van ‘The Big Short’ zette meer dan een half miljard dollar in tégen Tesla

Michael Burry, de investeerder die bekendheid verwierf door tijdens de financiële crisis miljarden te verdienen met weddenschappen tegen hypotheekeffecten, heeft een aanzienlijke weddenschap geplaatst tegen Elon Musks Tesla Inc.

Burry lichtte eerder deze week zijn weddenschap tegen Tesla toe in een wettelijke indiening bij beurstoezichthouder SEC, de U.S. Securities and Exchange Commission. Dat schrijven CNBC, Bloomberg en Business Insider. 

Het bedrijf van de investeerder, Scion Asset Management, had op 31 maart bearish ‘putopties’ op meer dan 800.000 aandelen van Elon Musks elektrische wagenbedrijf.

Een put optie is een financieel product dat de koper van de optie het recht geeft om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen. Ook de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend, is vastgelegd. Dit is de zogenoemde expiratiedatum. 

Burry’s puts waren eind maart 534 miljoen dollar waard. Als de koers van Tesla onder de uitoefenprijs zakt voordat de opties aflopen, kan Burry zijn aandelen met winst verkopen. De koers waartegen de optie wordt verhandeld heet overigens de optiepremie.

‘Belachelijk’

De Scion-chef onthulde op 2 december dat hij short zat in Tesla, waarbij hij de aandelenkoers van de automaker van ongeveer 570 dollar op dat moment als ‘belachelijk’ omschreef. Later vergeleek hij de hype rond Tesla met de dot-com en huizenbubbels, en hij vertelde aandeelhouders om ‘ervan te genieten zolang het duurt.’

Burry was een van de eerste investeerders die de rommelhypotheken en de daarop volgende hypotheekcrisis aan de kaak stelde en ervan profiteerde.

Hij werd gespeeld door Christian Bale in de filmversie van Michael Lewis’ bestseller over de financiële crisis van 2008, ‘The Big Short.’

Eerder liet hij in een tweet weten dat Tesla’s afhankelijkheid van gereguleerde kredieten om winst te genereren ook een belemmering is voor de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf.

Turbulent

Tesla heeft al een turbulent 2021 achter de rug. Een tegenvallende verkoop in China in april en onderdelentekorten die de productie zowel in de VS als in China hebben belemmerd, liggen hieraan ten grondslag.

In het eerste kwartaal van 2021 rapporteerde Tesla 518 miljoen dollar aan de verkoop van gereguleerde kredieten. Deze krediet ontvangt het bedrijf van Elon Musk over het algemeen in het kader van overheidsprogramma’s om hernieuwbare energie te ondersteunen. Het verkocht deze door aan andere automakers, met name FCA (nu Stellantis) toen ze credits nodig hadden om hun eigen koolstofvoetafdruk te compenseren.

Daarnaast menen analisten dat de tweets van CEO Musk over Bitcoin en Dogecoin ook hebben bijgedragen aan de volatiliteit van Tesla’s aandelen. Musk heeft tientallen miljoenen volgers op Twitter.

‘Tesla is 14 procent gedaald sinds het einde van het eerste kwartaal, dus per saldo zijn de puts (van Burry, red.) winstgevend geweest, hoewel het onmogelijk is om het zeker te weten’, zei Steve Sosnick, hoofdstrateeg bij Interactive Brokers LLC. ‘Burry drukt het soort scepsis uit dat velen hebben over Tesla.’

Lees ook: Tesla veruit grootste lithium-consument van wereldwijde autosector

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20