Waar gaat het (grote) geld naartoe? 3 zaken die beleggers in de gaten moeten houden in het volgende kwartaal

Het leek deze week misschien betrekkelijk windstil op de beurs, maar volgens zakensite Business Insider vinden er een paar “opvallende bewegingen” plaats. De aankondiging van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, om de beleidsrente iets sneller te verhogen, zou daar veel mee te maken hebben. Er vallen trends op te pikken die – mogelijk – de nabije toekomst van de financiële markten bepalen. 

 • De Fed wil haar belangrijkste rentetarief in 2023 in twee stappen verhogen. Vrijdag voegde James Bullard, Fed-bestuurder van St. Louis, daar nog aan toe dat de eerste renteverhoging ook al eind 2022 zou kunnen plaatsvinden als de inflatie daartoe aanleiding geeft.
  • Als een centrale bank de rente verhoogt, verschuift de aanmoediging – over het geheel genomen – naar meer sparen en minder besteden. Dit kan een economie die met een hoge inflatie kampt, helpen af te koelen.
  • Een renteverhoging opgelegd door een centrale bank betekent heel wat voor commerciële banken: dit zorgt er namelijk voor dat deze banken minder gemakkelijk aan geld kunnen komen, waardoor zij minder geld kunnen uitlenen. 
  • Een renteverhoging is evenmin zonder gevolgen voor de aandelenmarkten. Een bedrijf dat zichzelf in de schulden wil steken, is vanaf nu namelijk meer geld kwijt aan rente. Dat betekent dus dat ze minder winst maken en dat kan invloed hebben op de beurskoers.
 • Intussen zijn op de rentemarkt de verschillen tussen kort- en langlopende rentes kleiner geworden. Zo’n vlakkere rentecurve heeft gevolgen voor het verdienmodel van banken. En dat heeft weer gevolgen voor de hele (wereld)economie. Hieronder meer.

Beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro vertelden aan Business Insider hoe de financiële markten zich zullen ontwikkelen onder invloed van de renteverhogingsprikkel.

1. Financiële dienstverleners worden geraakt

“Houd er rekening mee dat aandelen van banken en verzekeraars, na een extreem sterk eerste halfjaar, minder gaan presteren qua koersontwikkeling.”

Hoe komt dat?

“De Fed heeft op zich geen schokkende stappen gezet: het idee is dat de (kortlopende) beleidsrente in 2023 met een een half procentpunt omhoog gaat. Dat is niet dramatisch, maar er gaat wel een signaalfunctie vanuit.”

Het effect op de rentemarkt is dat het verschil tussen kort- en langlopende rentes kleiner is geworden. 

 • De markt voor kortlopende leningen – van een dag tot maximaal 2 jaar noemen we de geldmarkt. 
 • Langer lopende beleggingen, zoals obligaties, zijn onderdeel van de kapitaalmarkt. 

“Op de rentemarkt zijn kortlopende rentes relatief (…) gestegen, terwijl langlopende rentes iets zijn gedaald met als gevolg een kleiner renteverschil. Zo’n vlakkere rentecurve heeft onder meer gevolgen voor het verdienmodel van banken (…).”

Banken hebben baat bij een toenemend verschil tussen bijvoorbeeld de kortlopende rentes die ze bieden op fondsen van individuele spaarders, en langlopende rentes die ze krijgen voor bedrijfsleningen.

Gevolg van de vlakkere rentecurve is dat commerciële actoren die inspeelden op een steilere rentecurve hun posities terugdraaien. Er worden, met andere woorden, minder leningen aangegaan. “Op de beurs worden financiële dienstverleners hierdoor het hardst geraakt.”

2. Dollar sterker, metalen ineens pak goedkoper

“Aandelen van grondstofgerelateerde bedrijven hebben tot aan vorige week een uitstekend halfjaar achter de rug op de beurs. De hierboven geschetste ontwikkelingen kunnen er echter voor zorgen dat de schwung er bij de sector basismaterialen (of: ruwe grondstoffen, red.) tijdelijk uit is.”

Hoe komt dat?

“Het verschil tussen de 10-jaars staatsrente, gecorrigeerd voor inflatie, van respectievelijk Duitsland en de VS is toegenomen. Anders gezegd: het is relatief aantrekkelijker geworden om geld in dollars aan te houden dan in euro’s. Hierdoor is de dollar in waarde toegenomen.”

De dollarkoers in euro de voorbije 6 maanden. De piek midden juni is opmerkelijk. – bron: TradingView

Daarnaast blijft de Europese Centrale Bank (ECB), meer nog dan de Federal Reserve, inzetten op het laag houden van het rentebeleid van marktrentes.

 • Overigens is de marktrente de rente die op een bepaald moment geldt op de kapitaal- en geldmarkt. 

“Dat is extra negatief voor de aantrekkelijkheid van de euro. De stijging van de dollar heeft intussen een belangrijk neveneffect: prijzen van grondstoffen die internationaal in dollars worden verhandeld, gaan (buiten olie, waar een andere dynamiek speelt) omlaag.” 

Bij de daling van grondstofprijzen speelt ook nóg iets anders: de invloed van China. Dat land maakt zich zorgen over de snelle stijging van grondstofprijzen eerder dit jaar en heeft een plan aangekondigd om reserves van belangrijke metalen, waaronder aluminium en koper, vrij te geven, weet persbureau Reuters.

Bovendien treedt de Chinese overheid momenteel hard op tegen grondstofspeculanten en hamsteraars. Dat zorgt voor extra druk op verschillende grondstofprijzen.

3. Sterke bedrijven met de capaciteit om stijgende prijzen door te berekenen, blijven het geld aantrekken

“Er wordt voorgesorteerd op een afslag die naar zogenoemde ‘kwaliteitsaandelen’ moet leiden. Dan gaat het om marktleiders met weinig schulden die hogere inkoopprijzen makkelijk kunnen doorberekenen aan consumenten.”

Waar zijn zo’n kwaliteitsaandelen te vinden?

Je vindt ze in verschillende sectoren. Denk echter vooral aan “namen zoals Microsoft, Apple en Amazon”. Met name dat laatste Big Tech-bedrijf hebben de experts heel hoog zitten.

“Amazon is een duidelijke mondiale leider in e-commerce. Het bedrijf van Jeff Bezos heeft een ongekende slagkracht en kan daardoor blijven investeren in groeimogelijkheden en het verbeteren van de klantervaring.”

Het aandeel van Amazon heeft in 2020 op indrukwekkende wijze opgang gemaakt. Zowel de versnelde groei van e-shoppen als de coronacrisis lagen hieraan ten grondslag. Niet onbelangrijk: Amazon heeft ook een streamingdienst, Amazon Prime, die in Europa meer en meer ingeburgerd raakt.

Het aandeel van Amazon over de voorbije vijf jaar. Het jaar 2020 springt er over deze termijn nog duidelijker uit. – bron: TradingView

“Je kunt nu verwachten dat het momentum (de snelheid waarmee de koers stijgt, red.) toeneemt en dat het niveau van 4.000 dollar en hoger in het vizier van beleggers komt.”

Met 47 analisten die voor het aandeel Amazon een gemiddeld koersdoel van 4.200 dollar hanteren, volgens Yahoo Finance, blijkt dat er ook voldoende fundamentele validatie bestaat voor een verdere opmars van het aandeel Amazon.

Conclusie: Kalm blijven. Niet in traditionele financiële instellingen of grondstoffen beleggen. Wel… in Amazon. Dat lijken de experts te concluderen.

Houd echter in gedachten dat het hier niet om persoonlijk financieel advies gaat, maar om een column, met een gekleurde mening als grondtoon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20