Fed-bestuurder James Bullard: ‘Eerste renteverhoging kan al voor 2022 zijn’

James Bullard, de voorzitter van de Federal Reserve Bank van St. Louis, sluit niet uit dat de Amerikaanse centrale bank voor het einde van 2022 de rente zal verhogen. Dat komt als een verrassing want de Federal Reserve zei woensdag dat de eerste renteverhoging pas voor 2023 zal zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De centrale banken proberen momenteel de economische groei aan te zwengelen door de marktrente zo laag mogelijk te houden. Maar nu er sprake is van een stevige inflatie in de Verenigde Staten (VS) wordt er gevreesd voor een nakende renteverhoging. Hoe dan ook zal de centrale bank zeer voorzichtig zijn met een eerste verhoging. Een te stevige verhoging kan onder meer de bedrijfs- en overheidsschulden gevoelig doen oplopen.

Alle ogen waren afgelopen woensdag gericht op de Federal Reserve. Na een inflatie van 5 procent in mei keken onder meer beleggers en bedrijven uit naar wat Jerome Powell, de voorzitter van Federal Reserve, zou zeggen. Door de forse toename van de inflatie werd hij zo goed als gedwongen om iets te zeggen over een eventuele renteverhoging. De voorzitter liet woensdagavond weten dat het de bedoeling is om in 2023 tot twee keer toe de rente te verhogen. Een opvallende koerswijziging want Powell heeft lange tijd volgehouden dat hij het nulrentebeleid zou voortzetten tot eind 2023.

Strakker geldbeleid

Bullard ging vrijdag in een interview met CNBC nog een stapje verder. Tijdens dat gesprek zei hij dat een renteverhoging voor eind 2022 niet wordt uitgesloten. “We verwachten een goed jaar, een goede heropening. Maar dit is een groter jaar dan we hadden verwacht, meer inflatie dan we hadden verwacht”, zei hij. “Ik denk dat het normaal is dat we nu meer een voorstander zijn geworden van een strakker beleid om de inflatiedruk te beteugelen.”

De Federal Open Market Committee (FOMC), een onderdeel van de Federal Reserve, heeft de inflatieverwachting voor 2021 verhoogd van 2,3 procent in maart tot 3 procent nu. Daarnaast heeft het comité zijn vooruitzichten voor de bbp-groei opgetrokken van 6,5 naar 7 procent. In december had het comité nog gerekend op een groei van 4,2 procent.

Inflatie beteugelen

Bullard juicht de verhoogde prognoses toe. “Het is heerlijk om een economie zo snel te zien groeien als deze. Het is heerlijk om te zien dat de arbeidsmarkt zo’n vooruitgang boekt”, zei de Fed-bestuurder. Tegelijk waarschuwde hij dat die snelle groei kan resulteren in een inflatie die hoger oploopt dan verwacht. Daarom roept hij op om vanaf volgend jaar al de rentes te verhogen.

Bullard zei dat hij de inflatie dit jaar op 3 procent ziet uitkomen en op 2,5 procent in 2022, alvorens weer af te glijden naar 2 procent, het streefcijfer van de Fed. “Als dit zo verloopt, hebben we tegen het einde van 2022 al twee jaar een inflatie van 2,5 tot 3 procent’, klonk het. ‘Voor mij zou dat in overeenstemming zijn met ons nieuwe beleid dat erop gericht is de inflatie enige tijd boven het streefcijfer te laten uitkomen, waarna wij de inflatie in de daaropvolgende periode kunnen terugdringen tot 2 procent.” Bullard is dit jaar geen lid met stemrecht in het comité, maar krijgt volgend jaar wel een stem.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20