Amerikaanse inflatie in mei bedroeg 5 procent: hoogste punt sinds zomer 2008

De Amerikaanse inflatie is in mei uitgekomen op 5 procent. Dat is de grootste toename van de inflatie sinds augustus 2008.

Voor de tweede maand op rij is de Amerikaanse inflatie fors hoger geschoten. Na een stijging van 4,2 procent in april, bedroeg de inflatie in mei 5 procent. Dat cijfer ligt hoger dan de verwachtingen van de economen. Zij gingen uit van een inflatie van 4,7 procent.

Versoepeling coronamaatregelen

Net zoals in veel andere landen wint de vaccinatiecampagne in de Verenigde Staten aan kracht. Naarmate er meer mensen gevaccineerd worden, kunnen de federale regering en de staatsregeringen meer en meer coronamaatregelen versoepelen. Midden mei liet de Amerikaanse president Joe Biden onder meer weten dat gevaccineerde Amerikanen geen mondmasker meer moeten dragen.

De ambtenaren van de centrale bank menen dat de huidige stijging te wijten is aan tijdelijke factoren die in de loop van het jaar zullen afnemen en hoger lijken uit te vallen door vergelijkingen met de periode van vorig jaar, toen een groot deel van de economische activiteit beperkt bleef wegens de genomen coronamaatregelen. Er wordt dan ook niet verwacht dat de Federal Reserve maatregelen zal nemen om de inflatie te bedwingen.

De Fed heeft te kennen gegeven dat het gedurende enige tijd een hogere inflatie zou kunnen tolereren ter compensatie van de jaren waarin de inflatie onder haar streefcijfer van 2 procent bleef. De Amerikaanse toezichthouder mikt op een inflatie van gemiddeld 2 procent.

‘Piek nog niet bereikt’

‘De piek in de inflatie is nog niet bereikt, maar dat zou in het lopende kwartaal moeten gebeuren’, zei Sam Bullard, senior econoom bij Wells Fargo, in een reactie aan het persagentschap Reuters. ‘Wij verwachten dat de inflatie in de tweede helft van 2022 duidelijker zal vertragen.’

Dat beaamt ook James Knightley, Chief International Economist bij ING, in een analyse: ‘De jaarpercentages zullen dalen wanneer het economische uiterste van de lockdown niet langer in de berekening wordt meegenomen. Dat zal in het derde kwartaal gebeuren.’ Hij verwacht dat de inflatie snel tot 2 procent zal dalen om vervolgens rond dat niveau te blijven schommelen.

De markten bleven relatief kalm bij het inflatienieuws. Kort na het luiden van de openingsbel noteerde de Nasdaq 0,75 procent in de plus. De S&P500 en de Dow Jones wonnen elk 0,65 procent. De Amerikaanse tienjaarsrente klokte omstreeks 16 uur af op 1,49 procent.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20