Zilver wacht gouden toekomst – en niet alleen omdat het bescherming biedt tegen inflatie

Zilver is, bij alle bombarie rondom crypto- en aandelenmarkten, als belegging onderbelicht (geraakt). Onterecht, menen twee beleggingsspecialisten op zakensite Business Insider. Niet alleen geldt zilver, net als goud, als verdediging tegen het inflatiespook, ook belooft het een essentiële rol te gaan spelen in de vergroening van de economie.

 • ‘De verduurzaming in de auto-industrie gaat hard en daarom is het edelmetaal zilver onmisbaar’, betogen analisten Michael Nabarro en Gökhan Erem.
  • Zilver wordt namelijk op grote schaal gebruikt in elektrische regel-eenheden van voertuigen. Tot deze functies behoren onder meer navigatiesystemen, elektrische stuurbekrachtiging, airbagsystemen en automatische rem- en alarmeringssystemen.
  • De gemiddelde hoeveelheid zilver in voertuigen, die momenteel wordt geschat op 15-28 gram (g) per licht voertuig met verbrandingsmotor, is de afgelopen decennia toegenomen. 
  • Bij hybride voertuigen ligt het zilververbruik hoger, rond 18-34 gram per licht voertuig. 
  • En bij elektrische voertuigen met accu’s wordt uitgegaan van een verbruik van 25-50 gram zilver per voertuig. 
   • De overstap naar autonoom rijden zal naar verwachting leiden tot een sterke toename van de complexiteit van voertuigen, waardoor het zilververbruik nog verder zal toenemen. 
  • De vraag naar ondersteunende diensten die zilver nodig hebben, neemt ook toe. Onder ondersteunende diensten verstaat men: oplaadstations en oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Hierdoor stijgt de belangstelling voor zilver. In een recent verschenen rapport van het Silver Institute wordt de verwachting uitgesproken dat de vraag naar zilver de komende 10 jaar met 54 procent zal toenemen. De onderstaande afbeelding weerspiegelt dit.

bron: Silver Institute

‘Naast bovengenoemde toepassingen zal zilver ook een belangrijke rol gaan spelen in de uitrol van 5G-netwerken voor mobiel dataverkeer’, aldus BI. ‘Zowel de behoefte aan razendsnel internet, alsook het moderniseren van reeds bestaande netwerken is zonder zilver niet mogelijk.’

Koers

‘Zilver was jarenlang niet interessant voor beleggers. Tussen 2013 en 2020 bewoog de prijs per ounce zich tussen de 15 dollar en 20 dollar. Meer dan dat zat er niet in. De hogere koersniveaus uit 2011 leken onbereikbaar. Hetzelfde gold min of meer voor goud.’

Inmiddels hebben de ontwikkelingen van het afgelopen jaar (met de grondstoffen-schaarste als voorlopig culminatiepunt) geleid tot recordniveaus voor goud. Goud zou volgens de specialisten voorlopen op zilver, dat dus ook een hoger koersniveau te wachten staat.

Momenteel bedraagt de zilverprijs per ounce (ongeveer 28 gram) 28,2 dollar. ‘Het volgende mikpunt boven de 30 dollar komt uit bij 35 dollar, en dat is heel bescheiden gesteld. Dat is een koersdoel voor de korte termijn dat komend kwartaal haalbaar wordt geacht.’ (ddw)

De koers van zilver het voorbije jaar – bron: TradingView

(ddw)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20